Planer. Klubbhuset vid Troxhammar golf kan komma att byggas ut. Bolaget som driver anläggningen vill bygga till en hall med bland annat golfsimulator. Foto: Peter Cordén

Planer på året runt-golf i Troxhammar

Multihallen med inomhusfotbollsplan blev för tidskrävande. Nu läggs de tankarna på is och Troxhammar golf hoppas på en betydligt mindre anläggning – med byggstart i höst. "Vi hoppas att det kan stå klart nästa höst", säger Bengt Erkki, vd.

  • Publicerad 16:15, 4 jun 2021

Den blir 500 till 600 kvadratmeter och kommer kunna vara öppen året runt

För ett knappt år sedan gick Troxhammar golf AB ut med storslagna planer för anläggningen. Deras vision var en detaljplaneändring som skulle möjliggöra en multihall på 2 500 kvadratmeter och både padelbanor och fotbollsplan.

Nu har klubben tänkt om.

– Vi skjuter fram tankarna med förhandsbeskedet på byggnation av en stor hall och avstyckning av tomter. En detaljplaneändring tar för lång tid och är relativt kostsam med större risker. Nu har vi bantat hallstorleken och en bygglovsansökan tar mycket kortare tid att genomföra, säger Bengt Erkki, vd.

I stället är de nya planerna att bygga ut det befintliga klubbhuset med en ny lokal.

– Den blir 500 till 600 kvadratmeter och kommer kunna vara öppen året runt, säger han.

Om projektet får sitt bygglov beviljat hoppas Bengt Erkki att spaden kan sättas i jorden i höst och att bygget ska ta ett år.

Måste anpassas mer

Nyligen lämnades en bygglovsansökan in, men den första versionen nekades. Bland annat har kommunen haft synpunkter på den estetiska utformningen som de vill ska anpassas mer efter klubbhuset som den är tänkt att ligga vid.

"Bygglovsenheten förespråkar ett reviderat förslag där en så pass omfattande tillbyggnad anpassas till den befintliga huvudbyggnaden med dess traditionella utformning avseende tak och fasader med den äldre karaktären där en helhet av volymerna tillskapas", står det i beslutet.

Bolaget har nu fram till den 23 juni på sig att inkomma med synpunkter.

"Så nu är det upp till sökande att välja om de vill ha liggande förslag prövat, eller om de vill ta tillbaka ansökan eller revidera förslaget", skriver kommunens bygglovschef Eva Plan i ett mejl Mitt i.

För att uppfylla kraven har en dialog inletts mellan bolaget och kommunen. Bengt Erkki är optimistisk att ett reviderats förslag ska beviljas bygglov.

– Vi har pratat om utformningen. För färg på taket är inte det viktigaste, så länge det inte regnar in, säger han.

Spelar digitalt

Om hallbygget blir av är planen att det ska finnas upp till sju golfsimulatorer där besökarna kan träna slag och få dem mätta och analyserade. Men det ska även gå att spela banor digitalt. Exempelvis kan besökarna välja att spela Troxhammars utomhusbanor.

– Det är ett sätt att träna under vintern, säger Bengt Erkki.

Någon exakt kostnad kan Bengt Erkki inte gå ut med eftersom de ännu inte tagit in några offerter. Men finansiering ska bolaget själva stå för.

– Det blir med vårt eget kapital och sedan kan det eventuellt vara aktuellt med ett mindre lån. Men det här är inget som äventyrar bolaget, säger han.

Hoppfull. Bengt Erkki, Troxhammar golfs vd, ser stora möjligheter med planerna på en ny golfhall. Foto: Toxhammar golf

Planerna i korthet

Bygget ska bli mellan 500 och 600 kvadratmeter stort.

Det ska innehålla golfsimulatorer, puttinggreen på 150 kvadratmeter. Dessutom planeras en yta för sociala aktiviteter, mat och fika.

Även utrymme för tv och projektor finns för att exempelvis kunna hålla presentationer och utbildningar.

Verksamhet ska ske året runt, men höst, vinter och vår är enligt klubben högsäsong.

Källa: Troxhammar golf

Visa merVisa mindre

M-toppen vill lämna Ekerö för riksdagen

Nyheter Redo att lämna över stafettpinnen Adam Reuterskiölds (M) dagar som ordförande i Ekerös kommunstyrelse är räknade. Efter nästa val kommer han inte längre att stå till förfogande, ett beslut som han själv har fattat.onsdag 23/6 16:23

Beslut: Då får Ekerö tiggeriförbud

Nyheter Reviderat förslag fick ja i kommunfullmäktige Från och med 1 juli kan det bli förbjudet att tigga på en rad platser i Ekerö kommun. Det står klart efter att kommunfullmäktige återigen har tagit ställning i frågan.onsdag 23/6 12:49

Politisk oenighet om plats för kortläsare

Nyheter Då kan Ekeröbussarna öppna där fram Ekerös bussresenärer som saknar smartphone kan inte betala med reskassa vid resans start. Politiskt råder det delade meningar om hur betalning ska ske framöver. "Folk måste få kunna göra rätt för...tisdag 22/6 15:58