– Vi satte upp de första här. Sedan på tio adresser till i Edsberg. Och nu börjar vi med en port i Tureberg på prov i tre månader, säger Mostafa Alshawi som är trygghets- och säkerhetsansvarig på Sollentunahem.

Vi befinner oss i ett trapphus på Drevkarlsstigen, i hissen på väg upp till våning 14.

– Först sätter vi upp rörelsedetektorer och pratar med hyresgästerna för att få ett grepp om hur folk rör sig i portarna och var hänget sker. Sedan sätter vi upp störningsboxarna där det behövs.

Mostafa öppnar hissdörren och därefter järndörren till trapphuset högst upp.

– Titta! Jag har aldrig sett det så rent här sedan jag började på Sollentunahem. Här brukade de sitta och röka och trapphuset har även använts som knarkupplag, säger han.

Som en skokartong

Men inte längre alltså. En liten låda, stor som en skokartong, sitter i taket och ger ifrån sig ett ljud som efter cirka en minut upplevs som mycket obehagligt.

Men varken jag eller Mostafa hör något.

– Nej, det är ett ljud som bara uppfattas av dem som är under 30 år, säger han.

Och det har haft önskad effekt, enligt hyresvärden. Sedan Sollentunahem installerade störningsboxar i ett antal utvalda trapphus har hänget i de husen minskat med hela 95 procent. Det går att följa via rörelsedetektorer.

– Vi är glada över att kunna förbättra den upplevda tryggheten, och vi har fått återkoppling från hyresgäster som märker stor skillnad i form av att det har blivit lugnt, tryggt och rökfritt i trapphusen, säger Mostafa.

Turebergs tur snart

Tio portar i Edsberg har alltså redan fått störningsboxar. Nu är det snart Turebergs tur.

– Det finns en port på Mässvägen där vi har fått jättemycket klagomål från de boende. Nu har vi satt upp rörelsedetektorer där. Hänget har redan minskat, och det kommer bli än mindre när vi fortsätter med ljudboxar.

Hänget har alltså minskat med 95 procent – vet ni vart de har tagit vägen i stället för att vara i era trapphus?

– Det är intressant! De hänger inte i Edsbergs centrum i alla fall, för vi har jobbat även där med kameror och ljudboxar i garaget till exempel, och det har haft samma effekt där. Jag tror att polisen har intensifierat sitt arbete och börjat lagföra fler.

Ljud använts oftast främst för att hålla skadedjur borta. Även om ingen vill ha häng i sin port så känns det kanske lite brutalt, eller vad tänker du om det?

– Vi hade gärna använt andra sätt, men det var inte bara våra egna hyresgäster som hängde i trapphusen, men det var andra också. Kompisars kompisar, folk som har valt ett annat liv. Jag hade gärna sett att den här tekniken inte behövdes, men vi måste utgå från våra kunders behov och lösa den här akuta situationen här och nu.