Med anledning av ett misstänkt bilinbrott på Råsundavägen natten till den 30 april i år beslöt sig en polispatrull att kontrollera två män.

Männen avvek och polismännen körde runt och letade efter dem. Plötsligt dök en av dem upp och riktade ett vapen mot framrutan på polisbilen. I utredningen beskriver polismännen dessa sekunder som de värsta i deras poliskarriärer.

De två polismännen kastade sig ur bilen och började jaga mannen till fots. Under jakten avfyrade en av poliserna sitt tjänstevapen mot marken.

När de hann ikapp den misstänkte och grep honom hade han 58 narkotikaklassade tabletter på sig. En machete och en kolsyrepistol, vilket var den som mannen riktat mot polisbilen, påträffades också.

Vaga minnesbilder

Mannen har nu dömts för er rad brott i samband med ingripandet: grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot knivlagen och narkotikabrott.

Han får fängelse i ett år och åtta månader. Han ska betala skadestånd till poliserna, 20 000 kronor vardera.

Den dömde har sagt att han har mycket vaga minnesbilder av händelsen dels på grund av sitt psykiska tillstånd, dels då han varit drogpåverkad. Han nekar dock till att han riktat kolsyrepistolen mot polisbilen.