– Det är en bekräftad skottlossning, vi fick in samtal om smällar som lät som skott, säger polisens presstalesperson Per Fahlström.

Larmet kom klockan 12.40 och när polisen anlände hittade de en skottskadad man utomhus i ett bostadsområde i närheten av Skärholmens centrum. Den skadade mannen var vaken och kunde prata när han fördes i ambulans till sjukhus.

– Vi är på plats med många patruller och håller på att spärra av för teknisk undersökning.

Området kring en innergård, där det även ligger en förskola, är avspärrat och flera poliser arbetar på platsen. Ovanför cirkulerar en polishelikopter.

Håller barnen inne

En anställd på förskolan berättar att personalen håller alla barnen inomhus, på inrådan från polisen.

– Polisen sa till oss att de har kontroll på situationen och att vi inte behöver vara oroliga, men att vi ska hålla oss inomhus för säkerhets skull, säger hon.

Oroliga föräldrar hörde av sig till förskolan efter skottlossningen. 

– Information har nu gått ut till alla föräldrar om att barnen är i säkerhet, säger den anställda.

”Spelar ingen roll var man bort”

En kvinna passerar på gångvägen intill.

– Det är obehagligt när det händer mitt på dagen när det finns barn ute. Man får en oroskänsla när det är så många händelser på kort tid överallt, det spelar ingen roll var man är någonstans, säger hon.

Polisen jagar en eller flera gärningspersoner i söderort, men ännu har ingen gripits.

En förundersökning om mordförsök har inletts.

Vid 14-tiden jobbar polisen med att förhöra eventuella vittnen och undersöka om det finns kameror i området som kan ha fångat skjutningen på film.

Strax innan klockan 17 uppger polisen att man fortsätter leta efter misstänkta och har genomfört dörrknackning i området.