I 13 år har den 87-årige författaren och ledamoten i Svenska Akademien Per Wästberg bott på Nybrogatan. Under åren har han både sett och hört hur allt fler restauranger och uteserveringar poppat upp. Något som han tycker är både trevligt, men samtidigt jobbigt.

– Jag har inga problem med att höra när människor går på gatan och pratar, det kan jag faktiskt uppskatta. Men när de börjar skrika och sjunga senare på kvällen blir det väldigt svårt att sova, säger han.

Per Wästberg skickade ett debattinlägg.

– Vi har våra fönster mot gatan så det kommer in väldigt mycket ljud när de spelas musik och gästerna sjunger. Det finns gränser och den gränsen är nådd nu.

Att restriktionerna lättar, fler tillåts sitta tillsammans och restauranger och krogar får ha öppet längre bidrar till att ljudnivåerna ökar. Per Wästberg menar dock att det varit livat tidigare under pandemin också, trots att restaurangerna har stängt tidigare.

– Det var mycket liv här även när restaurangerna stängde vid halv nio på kvällen. När gästerna gick ut på gatan fortsatte de skrika och festa, säger han.

– På Nybrogatan är det livat året om men det har accelererat nu när restaurangerna har öppet längre.

Har du pratat med grannarna?

– Vi är några som pratar och de tycker att ljudnivåerna är för jobbiga så de allra flesta har dragit ut till landet för att få sova. Det finns inga öronproppar som hjälper mot ljudnivåerna.

För lokalpolisen på Norrmalm är ordningsproblemen och de höga ljudnivåerna ingenting man kommer lägga särskild kraft på för att lösa. Anledningen är att det inte kommit in tillräckligt många klagomål för att ärendet ska få tillräckligt hög prioritering.

– Från Nybrogatan har det kommit in två samtal till ledningscentralen under våren och sommaren. Det kommer inte rendera i något särskilt fokus från vår sida just nu utöver att vi jobbar aktivt med krog- och restaurangmiljö inom ramen för vår linjeverksamhet, säger Mickey Sörensen, operativ samordnare, lokalpolisområde Norrmalm.

Han menar dock att alla ska ha rätt att få sova och återhämta sig och budskapet från polisens håll är tydligt.

– Upplever man att man störs utöver vad som är rimligt ska man fortsätta höra av sig till polisen och uppmärksamma Stockholms stad som är tillståndsgivare gällande alkoholservering, säger Mickey Sörensen.