Schäfern Abardi Magda är nio år gammal och togs ur tjänst från polisen i fjol. Foto: Polisen

Pensionerade Magda hittade knark på promenaden

Förra sommaren gick polishunden Abardi Magda i pension – men ränderna tycks aldrig gå ur och förra helgen sniffade hon knark i skogen i Hagalund.

  • Publicerad 09:00, 24 aug 2021

Polisen och hussen Fredrik hade semester och var ute på en helt vanligt rastningsrunda med Magda i Hagalund. Plötsligt började den nio år gamla schäfern arbeta med nosen och ville in i skogsområdet i Hagalund.

– När jag följer med henne ut i skogen kommer vi till en stock som ligger vid marken. Då släpper jag henne och hon letar runt innan hon slänger sig ned och markerar vad hon har hittat, berättar Fredrik.

Ringde kollegorna

Under ett par stenar hade Magda hittat en påse med narkotika – nära ett hekto marijuana och hasch.

– Det är inga enorma mängder men det var portionsförpackat så jag ringde mina kollegor som mötte upp mig och tog hand om det, säger Fredrik.

Fredrik har varit Magdas husse och hundförare sedan hon var fyra år gammal. Efter hård träning så fick de jobba skarpt ihop i fyra år och Magda har bidragit till att rädda flera liv och spårat i kapp misstänkta brottslingar. Numera bor hon kvar hos husse och njuter av pensionen.

Det var förra försommaren Magda togs ur tjänst, men ränderna går aldrig ur.

– Det sitter kvar fast det gått en tid. Hon arbetar hela tiden och känner hon igen något går hon in i jobb-mode och visar för mig, säger Fredrik.

Luktade konstigt

Magda var en så kallad patrullhund och var egentligen specialiserad på mänsklig vittring. Hon hade ingen så kallad narkotikacertifiering och jobbade alltså inte med att hitta knark, men ofta finns den mänskliga vittringen på narkotika, berättar Fredrik.

– I det här fallet handlar det nog mer om en avvikelse. På vår promenad luktar det på ett visst sätt och sedan kommer den här doften som hon känner igen från tidigare jobb och då vill hon markera den.

Känner du dig stolt när hon gör en sådan här grej?

– Absolut, visst blir man stolt, Och imponerad att hon fortfarande kommer ihåg det här. Hon är ju den enda som inte förstår att hon är pensionär nu. Och jag avbryter gärna min semester för att hantera en sådan här grej, säger Fredrik.