Stockholms stad får in 3 miljarder kronor på tomträttsavgälder varje år. Det är en mycket viktig inkomstkälla, säger exploateringsnämndens ordförande Anders Österberg (S), som tycker att systemet fungerar bra.

– Tomträttssystemet ger byggherrar möjlighet att bygga bostäder även om de inte har råd att köpa marken. Pengarna från avgälderna är sedan med och finansierar stockholmarnas välfärd, säger han.

Förstår frustrationen

Anders Österberg "har förståelse för den oro och frustration" avgäldshöjningarna skapar. Samtidigt menar han att brf:erna har ett stort ansvar för att planera ekonomin så att de klarar dem.

– Vi meddelar höjningarna i god tid och trappar in dem så att de inte slår igenom fullt ut från början. Det ger tid för planering, säger han.

Men kritikerna menar att de stora höjningarna är svåra att klara oavsett planering. Dessutom är priserna för friköp så höga att många föreningar inte har råd, menar de. Det borde de ha, menar Anders Österberg.

– Brf:er med tomträtter bör ha en lägre belåningsgrad än en brf:er som äger marken. Generellt borde det ge dem möjlighet att kunna friköpa, säger han.

"Bra med prövning"

Det finns runt 1 500 bostadsrättsföreningar med tomträtt i staden. 69 av dem har gått med i Tomträttsuppropet och åtta har inte skrivit på sina nya avtal. Enligt Anders Österberg visar det att systemet fungerar för de flesta.

– Det är en liten andel av bostadsrättsföreningarna som inte accepterar höjningarna. Det är bra att möjligheten finns att låta en domstol pröva saken, säger han.

Moderaten Johan Nilsson lade nyligen fram en motion om ett tak för tomträttsavgälder. Den välkomnas av bland annat HSB Stockholm, som beskriver en utbredd frustration bland brf:erna. Men Anders Österberg avfärdar motionen.

– Johan Nilsson hade fyra år på sig att ta upp frågan när han var ordförande i exploateringsnämnden. Nu när han är i opposition har han ångrat sig.