Natten mellan den 25 och 26 december blev en man grovt misshandlad i sitt hem i Tyresö. Bland annat så bröt hans näsa. Bara några timmar senare så greps sju unga män, varav tre bor i Tyresö.

Nu döms fem av männen för grov misshandel och två män döms för medhjälp till grov misshandel i Nacka tingsrätt. Påföljden för männen dömda för grov misshandel är fängelse mellan 1 år och 6 månader samt 1 år och 9 månader och bara en av dem erkänner brott.

Alla sju döms för grovt hemfridsbrott.

Misshandel i Tyresö kopplas till pedofiljägare

Natten mellan den 25 och 26 december misshandlades en man i Tyresö. I onsdags startade rättegången mot sju män som enligt förundersökningen har koppling till medborgargardet ”Pedo Hunting Sweden”.

I mellandagarna plingade det på dörren hos en man i Tyresö. När han öppnade dörren misshandlades han med slag och sparkar innan han lyckades ta sig ut. Där fortsatte misshandeln, med bland annat ett knogjärn. Allt filmades med mobil.

Dagarna därefter greps sju män mellan 18 och 21 år. Tre av dem bor i Tyresö.

Nu åtalas sex av personerna misstänkta för grov misshandel och den sjunde misstänkt för medhjälp till grov misshandel. Alla nekar till brott men en av dem erkänner misshandel till normalgraden.

– Polisen har jobbat på bra, vi har fått fram alla uppgifter vi behöver. Han som filmade berättade ganska tidigt att filmen fanns. Så jag är nöjd, säger kammaråklagare och förundersökningsledare Ove Jäverfelt.

Koppling till pedofiljägare

Av förundersökningen framgår att männen var ute på bar och festade under kvällen. Några av dem var kompisar sedan tidigare. En person visade skärmdumpar på chattar som de trodde var mellan mannen som senare misshandlades och någon som utgett sig för att vara en minderårig flicka. Männen på baren beslutade att åka till mannen och konfrontera honom. Flera av dem har senare sagt att de trodde att de bara skulle prata med mannen.

Några av männen hade tröjor och klistermärken med loggan PHS, ”Pedo Hunting Sweden”, som är ett nätverk med personer som agerar medborgargarde och vars syfte är att stoppa sexförbrytare, främst pedofiler, inspirerade av Dumpen (som dock tagit avstånd från PHS)

Männen var även med i PHS-kanaler och chattgrupper.

– Flera verkar ha koppling till gruppen eller sympatiserar åtminstone med den, säger Ove Jäverfelt.

I förhör förnekar den misshandlade mannen bestämt att han skickat chattar med sexuellt innehåll till en minderårig. Han menar att allt är konstruerat.

Samtidigt nekar de åtalade männen.

– Min klient har en bestämd uppfattning och förnekar brott. Klienten har inte begått den handlingen som åklagaren påstår, säger Saman Paknejad, en av männens försvarsadvokater.

I onsdags inleddes rättegången i Nacka tingsrätt.

Polisen har jobbat på bra.

Lägger ut i sociala medier

Pedo Hunting Sweden, PHS, är en gruppering som har för avsikt att stoppa sexförbrytare.

På ett organiserat sätt planerar de aktioner mot personer genom att de utgör sig för att vara minderåriga flickor på olika typer av chattappar och sedan stämmer träff.

Vid en konfrontation möter de upp personen och misshandlar och hotar personen samtidigt som konfrontationen filmas och senare läggs upp på sociala medier, som Tiktok och Telegram.

Det finns även fall av vandalisering mot personernas bostäder eller annan egendom, som bilar.

Källa: Polisens förundersökning

I en av männens mobiltelefoner har polisen hittat en bild från baren, där en av de misstänkta håller upp ett klädesplagg med PHS-loggan.

I en av männens mobiltelefoner har polisen hittat en bild från baren, där en av de misstänkta håller upp ett klädesplagg med PHS-loggan.

Mitt i/Polisens förundersökning

Man misshandlades med knogjärn – ”pedofiljägare” misstänks

Filmen visar: Plingade på – och gick till attack ✔ Sju åtalas – har kopplingar till Pedo Hunting Sweden

Bevisningen består bland annat av övervakningsfilm från tunnelbanan vid Gullmarsplan, film från överkameror på en buss och tre filmer från en av männens telefoner.

Kopplas till medborgargarde

Enligt polisens förundersökning var männen ute och festade på en bar i Stockholm under den aktuella kvällen. En person visade skärmdumpar på chattar som de trodde var mellan mannen som senare misshandlades och någon som utgett sig för att vara en minderårig flicka.

Bild från polisens förundersökning där ett klädesplagg för gruppen PHS, "Pedo Hunting Sweden", visas upp.

Bild från polisens förundersökning där ett klädesplagg för gruppen PHS, "Pedo Hunting Sweden", visas upp.

Polisens förundersökning

I domen framgår det att det var en av de dömda männen som utgav sig för att vara den minderåriga flickan. De bestämde sig därefter för att åka hem till mannen och konfrontera honom. Mannen förnekar att han någonsin ska ha skrivit med en minderårig flicka och är heller inte misstänkt för något brott.

I polisutredningen kopplas de dömda männen till "Pedo Hunting Sweden", ett nätverk med personer som agerar medborgargarde och vars syfte är att stoppa sexförbrytare, främst pedofiler, inspirerade av Dumpen (som dock tagit avstånd från PHS).

Fyra anhållna för misshandeln i Tyresö – kan ha varit fler

Fyra män är anhållna misstänkta för misshandeln i Tyresö igår morse. Åklagaren tror att fler kan vara inblandade och vill nu ha in tips.

Strax före klockan 05 på tisdagsmorgonen fick polisen samtal om att flera personer sparkade på en ensam person som låg på marken i Bollmora i Tyresö. Snart hittade de fyra personer som alla hade blod på kläderna. 

De fyra är misstänkta för att ha tagit sig in i huset där offret bor och ringt på hans lägenhetsdörr för att sedan ta sig in.

– Målsäganden lyckades fly ut och det var då vittnen såg vad som hände och ringde polisen, säger åklagare Ove Jäverfelt. 

Kan finnas fler gärningsmän

De misstänkta är alla i 20-årsåldern. De greps och sitter anhållna misstänkta för grov misshandel.

– Vi tror att det kan ha varit fler än de nu anhållna som var inblandade i händelsen, därför vill vi gärna ha in tips om man har sett eller hört något, säger Ove Jäverfelt. 

– De kommer att höras idag och imorgon fattar jag beslut om de ska begäras häktade eller inte. Men prognosen är att de bör häktas..

Mannen som misshandlades har fått lämna sjukhuset.

Tipsa polisen

Om du har hört eller sett något kring händelsen i Tyresö 26 december, tipsa polisen på tel 114 14 eller via deras webb polisen.se.

Källa: Polisen

Mitt i har sökt männens respektive advokater för en kommentar.