I mellandagarna plingade det på dörren hos en man i Tyresö. När han öppnade dörren misshandlades han med slag och sparkar innan han lyckades ta sig ut. Där fortsatte misshandeln, med bland annat ett knogjärn. Allt filmades med mobil.

Dagarna därefter greps sju män mellan 18 och 21 år. Tre av dem bor i Tyresö.

Nu åtalas sex av personerna misstänkta för grov misshandel och den sjunde misstänkt för medhjälp till grov misshandel. Alla nekar till brott men en av dem erkänner misshandel till normalgraden.

– Polisen har jobbat på bra, vi har fått fram alla uppgifter vi behöver. Han som filmade berättade ganska tidigt att filmen fanns. Så jag är nöjd, säger kammaråklagare och förundersökningsledare Ove Jäverfelt.

Koppling till pedofiljägare

Av förundersökningen framgår att männen var ute på bar och festade under kvällen. Några av dem var kompisar sedan tidigare. En person visade skärmdumpar på chattar som de trodde var mellan mannen som senare misshandlades och någon som utgett sig för att vara en minderårig flicka. Männen på baren beslutade att åka till mannen och konfrontera honom. Flera av dem har senare sagt att de trodde att de bara skulle prata med mannen.

Några av männen hade tröjor och klistermärken med loggan PHS, ”Pedo Hunting Sweden”, som är ett nätverk med personer som agerar medborgargarde och vars syfte är att stoppa sexförbrytare, främst pedofiler, inspirerade av Dumpen (som dock tagit avstånd från PHS)

Männen var även med i PHS-kanaler och chattgrupper.

– Flera verkar ha koppling till gruppen eller sympatiserar åtminstone med den, säger Ove Jäverfelt.

I förhör förnekar den misshandlade mannen bestämt att han skickat chattar med sexuellt innehåll till en minderårig. Han menar att allt är konstruerat.

Samtidigt nekar de åtalade männen.

– Min klient har en bestämd uppfattning och förnekar brott. Klienten har inte begått den handlingen som åklagaren påstår, säger Saman Paknejad, en av männens försvarsadvokater.

I onsdags inleddes rättegången i Nacka tingsrätt.