Redan i vintras stod det klart att den omdiskuterade lösningen med passerkort till återvinningscentralen i Skå skulle tas bort när en betalningslösning för företag presenteras.

Nu finns det och sedan 3 maj kan besökare dumpa skräp utan passerkort. För Mälaröborna är det precis som tidigare gratis så länge det handlar om privatpersoner.

– Vi har en nummerplåtsavläsning. Där kommer man kunna se vilka som är privata och företagsbilar. På så sätt kan en faktura skickas på samma sätt som biltullarna som många känner igen, säger Tomas Öhman, avfallsingenjör i Ekerö kommun.

För företagare innebär det att varje besök kostar 500 kronor.

– Vi har höjt den avgiften för att harmonisera med övriga återvinningscentraler i länet, säger han.

Fuskande företag

Tomas Öhman upplever att det till viss del har missbrukats tidigare.

– En del företag har fuskat sig in. Det är Ekeröföretagare som har dragit sitt privata passerkort. Nu kan vi se hur många som borde ha betalat tidigare, säger han.

Samtidigt innebär det slopade passerkortet att det blir möjligt för boende i andra kommuner att lämna skräp i Skå.

– Nackdelen är att vem som helst kan åka in, men samtidigt är det bra att inte bli helt låst av kommungränser och jag tror att det är fler Ekeröbor som slänger sitt skräp i Stockholm än tvärt om, säger han.

Förutom ökad smidighet för besökarna tror Tomas Öhman att det kan gynna kommunen.

– Vi slipper en del administration när kort ska aktiveras och förhoppningsvis blir det billigare än nuvarande passerkortsavtal, säger han.

Dagarna efter att de nya rutinerna börjat gälla har inte inneburit några större reaktioner bland besökare, menar Tomas Öhman.

– Det är några som har kommit och frågat vad som gäller, säger han.