PÅSKPREMIÄR. Skansen meddelar att de öppnar 1 april. Foto: Pekka Pääkkö

Påskpresenten: Då öppnar Skansen för säsongen

Nu står det klart att Skansen öppnar 1 april. Småföretagarna som tvingats hålla stängt drar nu en lättnadens suck. "Jag hoppas på extra mycket besök under våren", säger Elisabeth Folksson på Kafé Petissan.

  • Publicerad 09:54, 25 mar 2021

Skansen meddelar nu att deras portar slår upp för allmänheten på torsdag 1 april, i linje med gällande restriktioner och riktlinjer.

Elisabeth Folksson har drivit kafé och restauranger på Skansen i 44 år: Breda Blick, Gubbhyllan och Petissan. Men stänga hade hon aldrig behövt göra, förrän i december 2020.

Tajmingen kunde knappast vara sämre; precis innan julmarknaden fick hon och de andra företagarna som arrenderar inne på Skansen beskedet att hela parken skulle bomma igen.

– Jularna är väldigt viktiga, på dem lever jag en bra bit inpå nästkommande år.

Kakdrottning. Elizabeth Folkesson har drivit Kafé Petissan i 17 år. Tidigare har hon också haft Breda Blick och Gubbhyllan. Foto: Pekka Pääkkö

Våren viktig

Först blev hon panikslagen. Utan verksamhet – ingen inkomst. Efter ett par tuffa månader ser hon nu fram emot att Skansen äntligen öppnar.

Tack vare en del statliga stödpengar, och inte minst alla de besökare som stödhandlade julkorgar och annat innan stängningen, står hon alltjämt på fötter. Men den kommande tiden är viktig för att ta igen det som gått förlorat.

– Jag välkomnar alla med öppna armar och hoppas på extra mycket besök under våren.

Varmare på bruket

Medan kaffepannorna stått kalla på Petissan hela vintern har det varit desto varmare i Glashyttan. Där har Martin Ehrensvärd och Alexandra Pavlenkova, som enda arrendatorer, hållit öppet under tiden Skansen har varit stängd.

Tack vare kurser på helger, och lite extra logistik, har glasbruket kunnat gå runt.

– Det har varit ett jättestort intresse. Vi har haft bokade grupper, och gått ner själva och hämtat dem vid grindarna, berättar Martin Ehrensvärd.

Stockholms Glasbruk. "Det känns jättekul. En stor skillnad är att vi kan ha personal som kan stå i butiken och sköta mejl och telefon, under den här tiden har jag i princip stått och blåst glas med luren i örat, säger glasblåsaren Martin Ehrensvärd. Foto: Pekka Pääkkö/ Lokaltidningen

Blåser med luren i örat

Att glasbruket klarat sig bättre än de andra verksamheterna har flera förklaringar, säger Martin Ehrensvärd. För det första finns det bara ett glasbruk i Stockholms-trakten. Och eftersom det går att ta mer betalt för glaskonst och kurser än en kopp kaffe med påtår behöver de inte lika många kunder.

Med det sagt ser Martin och Alexandra fram emot att Skansen öppnar.

– Det känns jättekul. En stor skillnad är att vi kan ha personal som kan stå i butiken och sköta mejl och telefon, under den här tiden har jag i princip stått och blåst glas med luren i örat, säger Martin Ehrensvärd.

Allt osäkrare om Gröna Lund kan öppna