– Jag kan tänka mig att skriva mig i Botkyrka retroaktivt om det är så att vi kommer in i fullmäktige. Antingen där eller i Malmö, säger Mikail Yüksel, Partiet Nyans partiledare, under en presskonferens dagarna efter valet.

Han åsyftar det faktum att hans parti troligen tar sig över tvåprocentsspärren och kan därför ta två av de 75 mandat som utgör Botkyrkas kommunfullmäktige. Vilka partier som man tar mandaten ifrån återstår att se.

Oavsett vilka partier som Nyans får sina mandat ifrån, lär uppdraget i kommunfullmäktige bli en utmaning, menar Yüksel.

– Vi är nya, helt gröna politiker. Så det är nog den största utmaningen för oss. Men jag har duktiga partivänner som lär sig mycket på kort tid, så det ska gå bra, säger han.

Är det något parti i dagens kommunfullmäktige som ni känner att ni kan vända er till?

– Det finns en del partier som ligger nära oss i värderingar. Men det viktigaste för oss är att genomföra politik som gynnar Botkyrka, och få igenom våra frågor.

Vilka är de viktigaste frågorna för er lokalt?

– Skolfrågan har varit viktig för oss. På sikt vill vi förstatliga skolan, men det är inte aktuellt just nu. Nu vill vi istället ta de misslyckade skolorna i Botkyrka (skolor med en gymnasiebehörighet på under 60 procent reds. anm.) och lämna över dem till fristående aktörer, gärna stiftelser.

På partiets valsedel stod två namn. Det ena var partiledaren, och den andra var en man från Norsborg som Mitt i tidigare berättat om.