– Vi har beslutat att vi inte kommer att sluta. Vi ger inte upp, säger Åkersbergabon Pär Johansson.

20 juni åkte han och ett gäng frivilliga åter ner med donerade fordon och sjukvårdsutrustning till krigsdrabbade Ukraina.

Den här gången: Två ambulanser och en räddningsbil utrustad med hydrauliska verktyg för att få loss folk som klämts fast i bilar eller byggnader.

Det betyder att man nu är uppe i totalt åtta ambulanser och ett räddningsfordon sedan Mitt i skrev om den första leveransen i mars.

Åtta ambulanser

Alla fordon och utrustning är donerade av privatpersoner, företag och myndigheter. Insamlingen leds av stiftelsen Blåljus i samverkan som Pär är ordförande för. Själv har han varit med vid alla leveransresor, totalt tre och ska snart på sin fjärde.

Varför?

– Jamen, jag är ju född för att hjälpa. Det har ju varit hela min yrkesbana, säger Pär som jobbat som ambulanssjukvårdare och numera kör läkarbil.

– Det var väl ganska självklart. Ukraina ligger ju så nära till också och det är nu hjälpen behövs som mest.

Mitt i följer med när Pär hämtar den ena ambulansen som varit på service inför resan. Den har tidigare tjänat på Lidingö, berättar han. Personalen på Aftén bil i Åkersberga som sett över den gratis önskar lycka till.

https://www.mitti.se/nyheter/par-kor-ambulans-fran-akersberga-till-ukraina/repvci!qDbHty@cRprBTalWrASg/

Exakt var alla donerade fordon hamnar är inte gott att veta. Tidigare har Pär och hans folk lämnat dem vidare till mellanhänder i Litauen eller i Polen nära den ukrainska gränsen.

Inbjudna av Ukraina

Sedan har de fått bilder som visar hur bilarna används av sjukhus eller vid fronten i öst.

Den här gången är annorlunda: Nu kommer Pärs gäng själva att få åka in i Ukraina, efter inbjudan av en representant för landets hälsoministerium.

Hur känns det?

– Det känns inte alls nervöst, men spännande är det ju. Det ska bli roligt att träffa de som jag haft kontakt med via internet.

Och redan nu ser han framåt mot nästa insamling. Ukraina har bett särskilt om en terränggående ambulans. Kanske går även det att fixa.

– Vi har pratat med Region Uppsala om det. De har Cheva-ambulanser med fyrhjulsdrift, samma som Försvaret har.