Den 26 augusti finns chansen att se parkoureliten kämpa i SM, på Vallentuna IP.

– Det kommer att bli spektakulärt. Några av världens bästa, som Måns Rudfeldt, är på plats. Det kommer att bli kul att se hur det går för honom, säger Ahmed Al-Breihi, ordförande för Parkour Sverige och projektledare för Naturens och idrottens dag.

Parkour Sverige frågade redan för några år sedan fritidsförvaltningen i Vallentuna om man kunde få hålla i SM i parkour i kommunen. Sedan kom coronapandemin och planerna sköts upp.

– Vallentuna har satsat mycket på rörelse och visat att man kan röra sig på olika sätt. De har varit med på en resa och när vi erbjuds förutsättningarna kändes det självklart, berättar Ahmed om valet av plats.

En bana byggs

Inför tävlingen ska en specialbyggd bana uppföras. Banorna inför SM är aldrig likadana för att de ska bli en utmaning för de tävlande. Banan byggs på löpbanan på friidrottsplanen på Vallentuna IP. Om det regnar flyttas tävlingen inomhus, in i tennishallen.

– Vi hoppas att det inte regnar. Vi har haft tur alla år i rad så vi hoppas på tur i år igen, säger Ahmed Al-Breihi.

De tävlande har kvalat in och de flesta förberedelser inför dagen är klara.

– Det känns fantastiskt, vi har fullt antal tävlande. Nu väntar vi bara på att tävlingen ska bli av.

Naturens och Idrottens dag

Samtidigt som SM i parkour hålls Naturens och idrottens dag på samma plats.

– Naturens och idrottens dag ska förespråka rörelse så det är en perfekt dag att kombinera med SM. Det blir lite mer jobb men det kommer bli roligt, säger Ahmed Al-Breihi.

Över 35 föreningar och kommunala förvaltningar ska dessutom visa upp sin verksamhet under dagen. Besökare kommer bland annat kunna prova på parkour, skateboard, discgolf, kampsport och ridning. Kulturförvaltningen är också på plats, så möjlighet finns att prova olika instrument.

– Det blir en mångfald av rörelse. Man får vara där tidigt så man hinner med allt.

Ahmed Al-Breihi uppmanar besökare att ta en promenad till idrottsplatsen. Parkering finns men antalet platser är begränsat.

– Vi vill inte att folk kommer fram och vänder tillbaka hem för att det inte finns parkering. Och det är en dag som handlar om hälsa om rörelse så vi borde leva som vi lär, säger Ahmed Al-Breihi.