Det råder parkeringskaos på Källparksvägen menar de som bor i området.

Enligt dem är det svårt, både för boende och för sopbilen att komma fram på grund av felparkerade bilar. Oron finns också det kan bli problem med framkomlighet för räddningstjänsten.

Nu har grannarna skapat en namninsamling. Via den hoppas de få till ett parkeringsförbud på Källparksvägen 1-15.

– Det är väldigt smal väg och på eftermiddagarna parkerar bilarna på båda sidorna av vägen, så man får sicksacka sig fram och det går inte att mötas, säger Camilla Borg Eidsvåg som bor på gatan.

Ska uppvakta politiker

Hittills har 76 personer skrivit under namninsamlingen. Planen är att lämna över den till kommunen och politiker. Såhär har grannarna kommenterat i namninsamlingen:

"Framkomligheten är väldigt begränsad och gatan är konstant full av bilar som står på båda sidorna av vägen."

I en annan person skriver:

"Jag skriver under pga av att jag åkte in med ambulans med blåljus häromdagen och ambulansen höll inte på att komma igenom! När minuter räknas så är det inte ok när bilarna mer eller mindre blockerar vägen."

Varningar och böter

Camilla Borg Eidsvåg menar problemet har funnits i flera år.

– Boende har tidigare haft kontakt med kommunen men inget har hänt. Nu vill vi att namninsamlingen ska påbörja en diskussion om hur vi ska lösa problemet, säger hon.

Enligt politikern Daniel Wemmergård (C) ordförande miljö-, drift- och trafiksäkerhetsutskottet har de varit ute på Källparksvägen flera gånger. Problemet kan bero på att bilister inte förstår datumparkeringen som gäller, tror han.

– Vi har satt lappar på bilar, både med varningar med även böter. Om de parkerar rätt så kommer man förbi på gatan, säger han.

Tills dess, vad tror du om ett parkeringsförbud på gatan?

– Det behöver inte alltid vara den bästa lösningen, problemet är att bilarna flyttar sig till en annan väg. Men vi kommer lyssna på de boende om de lämnar in en namninsamling men kan inte lova något i dagsläget, säger han.

Wemmergård säger att han inte hört något om framkomlighetsproblem för räddningstjänsten.

– Om inte räddningstjänsten hade kommit fram så hade vi fått utföra åtgärder på gatan, säger han.

Svårt att förstå

I kommunens verksamhetsplan för 2021 står att politikerna vill avskaffa den generella datumparkeringen i Täby: "Regeln är svår att förstå och fyller inte längre någon funktion".

Men när detta ska ske kan Wemmergård inte uttala sig om.

Sedan grannarnas namninsamling har Mitt i Täby fått veta att fler felparkerade bilar i området fått p-böter.