Tar bort. Nedskräpningen i Rinkeby-Kista ska minska genom att ta bort vissa papperskorgar. Foto: Mostphotos

Papperskorgar tas bort – för att minska nedskräpningen

I Rinkeby-Kista har papperskorgar på flera platser tagits bort eller omplacerats. Enligt stadsdelen är förhoppningen att nedskräpningen på så sätt ska minska.

  • Publicerad 08:47, 11 apr 2021

Den som varit uppmärksam kanske har märkt att antalet papperskorgar i Rinkeby-Kista blivit färre i år, något Nyhetsbyrån Järva rapporterat om.

Sammanlagt har stadsdelen tagit bort 33 papperskorgar, och vissa har även omplacerats till mer strategiska platser, enligt stadsdelsförvaltningen.

– Det är främst till naturliga knytpunkter där många människor passerar. Vi har gjort en stor inventering av papperskorgar och kommit fram till att en del sitter på fel ställen, helt enkelt. Vissa har nästan aldrig sopor i sig, medan andra blir överfulla gång på gång, säger Jonas Rundlöf, parkingenjör i Rinkeby-Kista.

Dumpar utanför

Stadsdelen har haft problem med att folk dumpar sina sopor invid papperskorgar, trots att de är fulla, något man nu vill förhindra. Därför tas vissa papperskorgar bort – för att förhindra nedskräpning.

– På vissa platser har det blivit etablerat att lämna sopor trots att det varit fullt. Då har man löst problemet genom addera fler papperskorgar där, men de blir också fulla och folk dumpar sopor ändå, säger Jonas Rundlöf.

Han påpekar dock att tanken inte är att jobba mindre med sopor.

– Det är ingen ambitionssänkning från vår sida, snarare tvärtom, säger han, och fortsätter:

– Vi har börjat samverka med bostadsbolagen i området och Förpacknings- och tidningsinsamlingen, där vi ser över möjligheten till att alla boende i området ska ha tillgång till soprum och sophantering som ska fungera bra, det är där lite av problematiken ligger tror jag, säger han.

Det är inte för att det är en kostnadsfråga?

– Nej, varje papperskorg är så klart förenad med en kostnad för underhåll och tömning, och vi vill alltid effektivisera och se över dessa. Vi reviderar årligen utbudet av papperskorgar och omplacerar för att göra det så effektivt som möjligt, säger han.

Samverkar med Spånga-Tensta

Tillsammans med Spånga-Tensta påbörjade stadsdelen ett renhållningsprojekt vid årsskiftet. Tanken är att man ska mäta skräp i stadsdelarna för att kunna utvärdera vilka åtgärder som behöver göras.

– Vi ska mäta vilken mängd sopor det är som framför allt ligger fritt på backen. Vad det är för typ av skräp; det kanske är hushållssopor, fimpar eller papper. På så vis ser vi om vi kanske ska anpassa våra papperskorgar efter behovet, ungefär, säger Jonas Rundlöf.

Man kommer även sätta i mätinstrument i papperskorgar för att kunna se när de blir fulla och på så sätt kunna effektivisera tömning.