Mitt i träffade pappan i familjen, som vi kan kalla för Mats, kort efter händelsen då han var tillbaka vid bostaden.

Nu har åtta månader gått sedan den ödesdigra kvällen i centrala Bro.

– Vi ser givetvis väldigt mycket fram emot ett avslut, oavsett vad det nu blir, säger Mats.

https://www.mitti.se/nyheter/mats-barn-lag-och-sov-i-rummet-intill-nar-bomben-exploderade/lmtga!8803359/

På polisens uppmaning bodde familjen på en annan plats under en tid.

Det första Mats och hans fru gjorde då de kom till det skyddade boendet var att gå in på Hemnet och titta på andra boendemöjligheter: ”Det var väldigt långt gången process kan jag säga”.

Då de väl flyttade hem till villan var den första tiden väldigt jobbig.

– Vi hade polisskydd i tre månader. Då var det patruller som åkte förbi varje timme i början.

Nu väcker åklagaren Rickard Wahlqvist åtal mot en 18-årig man. Han misstänks för flera brott, däribland allmänfarlig ödeläggelse, men även för smitning från trafikolycksplats i samband en krock tidigare under dagen för explosionen, vilket Mats polisanmälde.

Både Mats och åklagaren menar att händelserna hänger samman.

– Pappan tar en bild på individen som förekommer vid trafikincidenten, utan att veta vem personen är. Den bilden ger han till polisen. Polispersonalen tycker sig känna igen vederbörande. 18-åringen själv förnekar dock att det är han på bilderna, säger Rickard Wahlqvist.

https://www.mitti.se/nyheter/explosion-vid-villa-stort-polispadrag-under-natten/lmtfD!8797487/

Att man under utredningen därtill kunnat säkra DNA på handgranatens grep som gått att knyta till 18-åringen ser åklagaren som viktig bevisning. Analys tyder starkt på att det är mannens DNA på granaten.

– Det är ganska läskig händelse det här. Det är bara tur i oturen att det inte blev värre skador, säger Rickard Wahlqvist.

Mats är inne på samma linje. Han tänker på vad som kunde ha hänt om granaten inte hade kastats fullt så långt som den gjorde och i stället detonerat vid familjens sovrumsfönster.

– Vi är lyckligt lottade på så vis, att det bara vara materiella ting som fick ta smällen.

– Det är polisen och kommunen som ska ha tack för att vi inte sitter på Hemnet just nu. Vi är inte i Bro för att vi måste utan för att vi vill vara här. Jag tror att kollektivet är starkare. Vi är väldigt glada för alla som kommer förbi med blommor och som bryr sig, säger Mats.

Den åtalade mannen förnekar brott och har varit fåordig om sin bild av händelserna. Mitt i har sökt 18-åringens advokat UllaBella af Klercker.

Fotnot: Mats heter egentligen något annat.