Det var i slutet av juni i somras som barnfamiljen vaknade av explosionen. Arkivbild. Foto: Sara Frisk

Pappan i den drabbade familjen: ”Vi hade polisskydd i tre månader”

Det var i somras som en barnfamilj i Bro utsattes för livsfara då en handgranat kastades mot deras villa och detonerade på altanen. Nu väcker åklagaren åtal. För Mitt i berättar pappan i familjen om tiden efter händelsen.

  • Publicerad 15:34, 15 jan 2021

Mitt i träffade pappan i familjen, som vi kan kalla för Mats, kort efter händelsen då han var tillbaka vid bostaden.

Nu har åtta månader gått sedan den ödesdigra kvällen i centrala Bro.

– Vi ser givetvis väldigt mycket fram emot ett avslut, oavsett vad det nu blir, säger Mats.

Mats barn låg och sov i rummet intill när bomben exploderade

På polisens uppmaning bodde familjen på en annan plats under en tid.

Det första Mats och hans fru gjorde då de kom till det skyddade boendet var att gå in på Hemnet och titta på andra boendemöjligheter: ”Det var väldigt långt gången process kan jag säga”.

En omfattande insats ägde rum i samband med explosionen. Foto: Brottsplats Sthlm

Då de väl flyttade hem till villan var den första tiden väldigt jobbig.

– Vi hade polisskydd i tre månader. Då var det patruller som åkte förbi varje timme i början.

Nu väcker åklagaren Rickard Wahlqvist åtal mot en 18-årig man. Han misstänks för flera brott, däribland allmänfarlig ödeläggelse, men även för smitning från trafikolycksplats i samband en krock tidigare under dagen för explosionen, vilket Mats polisanmälde.

Både Mats och åklagaren menar att händelserna hänger samman.

Foto: Sara Frisk

– Pappan tar en bild på individen som förekommer vid trafikincidenten, utan att veta vem personen är. Den bilden ger han till polisen. Polispersonalen tycker sig känna igen vederbörande. 18-åringen själv förnekar dock att det är han på bilderna, säger Rickard Wahlqvist.

Explosion vid villa – stort polispådrag under natten

Att man under utredningen därtill kunnat säkra DNA på handgranatens grep som gått att knyta till 18-åringen ser åklagaren som viktig bevisning. Analys tyder starkt på att det är mannens DNA på granaten.

– Det är ganska läskig händelse det här. Det är bara tur i oturen att det inte blev värre skador, säger Rickard Wahlqvist.

Foto: Brottsplats Sthlm

Mats är inne på samma linje. Han tänker på vad som kunde ha hänt om granaten inte hade kastats fullt så långt som den gjorde och i stället detonerat vid familjens sovrumsfönster.

– Vi är lyckligt lottade på så vis, att det bara vara materiella ting som fick ta smällen.

– Det är polisen och kommunen som ska ha tack för att vi inte sitter på Hemnet just nu. Vi är inte i Bro för att vi måste utan för att vi vill vara här. Jag tror att kollektivet är starkare. Vi är väldigt glada för alla som kommer förbi med blommor och som bryr sig, säger Mats.

Den åtalade mannen förnekar brott och har varit fåordig om sin bild av händelserna. Mitt i har sökt 18-åringens advokat UllaBella af Klercker.

Fotnot: Mats heter egentligen något annat.

Detta har hänt:

Larmet om explosionen i Bro kom till polisen klockan 23.40 på måndagskvällen den 29 juni 2020. Snabbt var en stor insats på plats vid familjens villa i centrala Bro.

Tidigare samma dag ägde en krock rum mellan den nu åtalade 18-åringen och pappan i den drabbade familjen. Händelsen polisanmäldes av pappan.

Den 18-årige mannen åtalas för allmänfarlig ödeläggelse, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt för smittning från trafikolycksplats.

Visa merVisa mindre

Sprängningar – brott som exploderat:

2020 blev ett mörkt rekordår för Stockholm när det gäller olagliga sprängningar, med 30 sprängningar fram till 30 november. Polisen hade dessutom noterat 32 sprängförsök.

”Det är en extrem form av hot och skapar enorm otrygghet i de områden där det händer. Det är därför vi prioriterar de utredningarna högt”, säger Stephan Kiernan, chef för polisens spaningssektion vid Stockholm nord.

Stor militärövning pågår hos Livgardet under veckan

Helikoptrar, tunga fordon och 200 soldater. Under veckan så pågår slutträning hos Livgardet för det förband som ska åka till Mali inom kort. I dessa förberedelserna deltar 200 soldater, tunga fordon och helikoptrar.måndag 25/10 15:55

Ny aktör placerar ut paketboxar i Bro

Två adresser aktuella. Från och med den här veckan så har företaget iBoxen placerat ut fyra nya paketboxar utomhus i Bro. Här kan invånare som handlar på nätet hämta och lämna sina paket.måndag 25/10 8:46