Under onsdagen dömde Svea hovrätt kirurgen Paolo Macchiarini för grov misshandel i samtliga av de tre fall han stått åtalad för. Han opererade in syntetiska luftstrupar på tre patienter vid Karolinska Universitetssjukhuset, samtliga tre dog, och han har stått åtalad för grovt vållande till kroppsskada

Fälls i samtliga fall

Macchiarini dömdes i juni i fjol i Solna tingsrätt för grovt vållande till kroppsskada i ett fall av fallen, men friades från brott mot två av de tre patienterna. Macchiarini ansågs av tingsrätten ha handlat i nöd i de två första fallen på grund av patienternas tillstånd, trots att ingreppen inte uppfyllde kravet om vetenskap och beprövad erfarenhet. Domen överklagades dock till hovrätten av båda parter.

Och på onsdagen dömde hovrätten alltså honom till fängelse i två år för och sex månader för grov misshandel i tre fall. Enligt åklagarna skedde alla operationer helt i strid med vetenskapen och ingen av patienterna var så nära att avlida att ingreppen var nödvändiga.

Vill frikännas helt

Åklagarna fick därmed rätt. De hade yrkat på att Macchiarini skulle dömas till fängelse för grov misshandel, alternativt grovt vållande till kroppsskada i samtliga fall. Paolo Macchiarini själv hade yrkat på att han skulle frikännas helt.