Pandemin slog mot Skärholmen centrum

Under pandemin har flera butiker och restauranger försvunnit från Skärholmens centrum, men flera har också tillkommit.

  • Publicerad 06:15, 14 jun 2021

Det saknas butiker för oss yngre och vad hände med Mc Donald´s?

Tillförordnad Centrumchef Anders Sjöström säger att de verksamheter som har fått stänga har gjort det av olika anledningar, inte bara på grund av pandemin.

Smittläget ser bättre ut och restriktionerna börjar släppa, Skärholmens centrum ser ljust på framtiden.

– Vad gäller mixen av utbud som vi ska erbjuda besökare i Skärholmen Centrum tittar vi alltid på hur vi kan vara så relevanta som möjligt, det ska finnas många anledningar till att besöka Skärholmen Centrum, säger Anders Sjöström.

Nya verksamheter

Under pandemin har sjuk- och hälsovård utökats i centrumet genom att Aleris Sjukvård har etablerat sig och och att tandvårdskedjan Tandea har tecknat nytt avtal.

– Ny hyresgäst är även Drive Trafikskolan och både Stadium som Panduro har valt att teckna nya hyresavtal. I november öppnade även Nordic Wellness sitt gym inne i centrumet, säger Anders Sjöström.

Var är butikerna?

Det är blandade åsikter från besökarna i Skärholmen centrum, men de verkar vara eniga om att det var bättre förr. Baby Marouf, 52 år, har bott i Bredäng i 20 år och besöker ofta centrumet.

– 1997 var det ett perfekt centrum med fler märkesbutiker och mycket folk, men lugnare. Nu är det få människor på grund av corona och smutsigt överallt, men vakterna är snälla, säger hon.

En 14-årig tjej håller med om märkesbutikerna.

– Det saknas butiker för oss yngre och vad hände med Mc Donald´s? Det har förstört våra liv att det är borta, säger hon.

77-åriga Anders Andrén tror att de höga hyrorna gör att butikerna flyr från Skärholmen centrum.

– Det finns många apotek och restauranger, men inte särskilt bra utbud på butikerna. Det är lite anonymt också centrumet, säger han.

Nöjda restauranger

På Bastard Burgers är de nöjda med att ha en restaurang i den största gallerian som finns på sträckan mellan Liljeholmen och Södertälje.

– Vi startade här på hösten 2019. Det är ett fint och stort område och mycket folk i centrumet. Såklart pandemin har påverkat oss också, men det blir bra snart när alla har fått vaccin, säger Omio Zahid, kassaansvarig på Bastard burgers.

På en annan restaurang säger de som arbetar att det generellt inte finns mycket att klaga på.

– Brandlarmet däremot, det har gått kanske fyra till fem gånger på ett år, det är inte normalt. Jag gissar att folk sitter och eldar på något, men städningen har blivit mycket bättre sen pandemin startade, säger en av restaurangarbetarna.

Skärholmens Centrums historia

1968 invigdes Skärholmen centrum, SKHLM, med Prins Bertil närvarande. Då var centrumet helt öppet med gångstråk. Det var Stockholms största förortscentrum.

1984 blev det delvis ett inomhuscentrum och Byholmsgången, Lillholmsgången och Storholmsgatan glasades in.

2005 och 2008 genomgick Skärholmen centrum en stor ombyggnation och lagom till 40-årsjubiléet återinvigdes det.

Sedan februari 2015 äger brittiska Grosvenor Europe Skärholmen centrum. Det är ett av världens största fastighetsbolag. De äger också Bålsta centrum, Väsby centrum och Lidingö centrum.

För serviceutbudet förs en dialog i nära samarbete med Stockholms stad och Stockholms läns landsting och privata aktörer.

Källa: Skärholmen centrum

Visa merVisa mindre