Livsviktigt. Angel Vasquez Basurto, här med sin syster Linda Stojkovic Vasquez, har behov av personlig assistans för att klara sig. Foto: Pia Bispo

Pandemin slår mot Angel – nekas hjälp

Över 100 timmars personlig assistans i månaden. Det nekas Dalenbon Angel Vasquez Basurto, trots att hans dagliga verksamhet håller stängt flera dagar i veckan. "Det är omänskligt", säger systern Linda.

  • Publicerad 01:15, 26 mar 2021

Angel dör om han inte får hjälp med precis allting

Coronapandemin har slagit hårt mot Angel Vasquez Basurto. Trots att han 53 år har hans läkare nu bedömt hans reella ålder till 90 år.

Förutom Downs syndrom har Angel epilepsi och han har också fått diabetes, nästan helt nedsatt syn och nyligen en demensdiagnos.

– Han kunde gå innan han blev sjuk i corona i somras. Nu är han mycket tröttare, berättar systern Linda Stojkovic Vasquez.

Sedan tidigt i höstas har den dagliga verksamhet som Angel brukar gå till anpassat sin verksamhet till pandemin. Det innebär att Angel bara kan gå dit två dagar i veckan, i stället för fem som tidigare. Det innebär, i sin tur, att han behöver assistans tre extra vardagar i veckan.

Ung. Angel Vasquez Basurto, ur det privata fotoalbumet för drygt 20 år sedan.

Familjen rycker in

Men stadsdelsförvaltningen har upprepade gånger avslagit Angels ansökan om detta.

I stället för att få drygt 100 timmar extra varje månad, med personliga assistenter, får hans syster, mamma, bror och systerdotter rycka in och hjälpa Angel med allt från att gå på toa och äta mat till att flytta sig och göra sig förstådd.

Därtill ska läggas den tid som hans mamma och syster redan lägger på att jobba med Angel som avlönade personliga assistenter.

– Kommunens avslag är omänskligt. Angel dör om han inte får hjälp med precis allting. Han bor med vår mamma. Men hon är 74 år och jättetrött. Angel är tung. Han sitter mest hemma nu. Förr var det annorlunda, jag brukade gå med honom och dansa. Han älskade det och han gillade att gå promenader och åka buss, berättar systern Linda.

Tidningsurklipp ur Mitt i, från när Angel och hans syster var med i en artikel.

Inte lång tid kvar

Själv försöker hon få ihop vardagen, med sin egna familj och sitt ordinarie jobb som hon har vid sidan av.

– Jag har alltid tagit hand om Angel. Han kan inte prata, utan gör ljud som vi som är nära honom förstår. Men förr var han väldigt glad av sig. Nu har läkaren sagt att han inte har lång tid kvar att leva, berättar Linda.

Angélica Lindström är enhetschef på Enskede/Årsta/Vantörs stadsdelsförvaltning. Hon kommenterar inte det enskilda fallet, och vill enbart ge generella svar via mejl.

Enligt henne kan stadsdelen anse att den assistans som en person redan är beviljad från Försäkringskassan till kvällar och helger även ska räcka till den tid då en person annars brukar gå till en daglig verksamhet.

Angélica Lindström skriver också att stadsdelen inte räknar med att anhöriga ska rycka in i stället för assistenter.

"Generellt har nämnden antagit en generös hållning under pandemin och beviljat tillfälliga utökningar. Undantaget är om nämnden anser att den enskilde redan med beviljade insatser är tillförsäkrad goda levnadsvillkor", skriver hon.

Politiker: "Vi följer lagar och regler"

Så många har fått hjälp

En person kan få personlig assistans både från Försäkringskassan och kommunen. Det är kommuen som ansvarar för att ge tillfällig hjälp, till exempel när en daglig verksamhet är stängd.

Under 2020 har Enskede/Årsta/Vantörs stadsdelsnämnd givit 4 avslag/delavslag gällande tillfällig utökning av personlig assistans och 14 bifall.

Ett av de vanligaste skälen till att få tillfällig utökad hjälp är att en daglig verksamhet är stängd.

Visa merVisa mindre