Bland Väsbys båtentusiaster har säsongen precis dragit igång och för den som lockas av en sommar till sjöss är det tuff konkurrens om båtplatser.

Hos Upplands Väsby båtsällskap i Harvaviken är de 392 båtplatserna fulla sedan länge och i dagsläget är kötiden cirka 1–2 år för en båtplats.

– Det är högt tryck på platserna. Här finns allt från ekor till riktigt stora motor- och segelbåtar, säger hamnkapten Leif Lundquist.

Och antalet medlemmar har ökat ordentligt det senaste året. Nu kan man räkna in 609 medlemmar, hela 119 av dem nytillkomna under 2020. Och en viss pandemieffekt ligger nog bakom att fler upptäckt båtlivet som ett alternativ till resandet.

– Vi har haft en tillströmning av medlemmar som vi aldrig sett maken till, säger ordförande Jan Larsson.

– Och många äldre som inte har kvar sin båt vill ända vara kvar som medlemmar. Föreningen fyller även en viktig social funktion, säger Jan Salomonsson, ledare i jolleskollan.

Båtentusiaster från Fresta

Några av många båtentusiaster är Kjell och Lillemor Lauri från Fresta. De har haft båt i Upplands Väsby båtsällskap i snart 40 (!) år.

– Vi har gått från stor båt till öppen styrpulpet som vi kan göra dagsturer med. Det är härligt inte minst under pandemin när man varit isolerad, säger Kjell Lauri.

– I går var vi fram och tillbaka till Sigtuna, helt underbart, fyller Lillemor Lauri i.

De tar gärna en tur till klubbens holme, Svanholmen, för att fika och njuta.

Vad lockar med båtlivet?

– Det är nog friheten att kunna sticka ut med båten under fina dagar. Det är väldigt avkopplande, säger Kjell.

De sköter sjösättningen på egen hand och ser till att "grejerna funkar".

– Som båtägare måste man vara lite av en tusenkonstnär, säger Kjell och skrattar.

Stora förändringar

Men coronaåret har medfört stora förändringar.

– Vi har kunnat hålla igång verksamheten och skött om hamnen. Tyvärr har vi varit tvungna att ställa in många av våra vanliga aktiviteter som medlemskvällar, midsommarfirande och glöggmingel, säger Jan Larsson.

Intresset har ökat för jolleskolan, där barn upp till 14 år kan lära sig segla. I sommar ordnas två coronaanpassade seglarskoleveckor med sju elever var.

– Det finns även en hel del vuxna som har frågat efter att få lära sig segla. Tyvärr kan vi inte genomföra en vuxenskola i år. Dels beror det på restriktionerna, dels på antal jollar som lämpar sig för vuxensegling, säger Cecilia Suhr, ansvarig för jollesektionen.

– Och vi välkomnar gärna fler ledare, lägger hon till.