Ägare. Johan Murén tycker det är tråkigt att stan förlorar ännu en livescen när Snottys Seaside stänger. Foto: Sacharias Källdén

Pandemin knäckte Snottys Seaside: "Vi gav upp"

I åtta månader hann Snottys hålla öppet innan pandemin slog rot i Stockholm. Trots att de hann hålla 300 spelningar och etablera sig på stans matkarta måste de nu stänga. "Det var inte rätt tillfälle att öppna restaurang och scen," säger ägaren Johan Murén.

  • Publicerad 17:43, 12 jan 2022

Pandemin har gjort att Snottys Seaside vid Bergsunds strand måste stänga. När Mitt i når ägaren Johan Murén har han precis hunnit informera personalen.

– Vi gav upp. Med nya restriktioner och utan nya stöd håller det inte längre. Sista året känns det som jag bara suttit och ansökt om pengar. Vi har inte kunnat jobba med det vi vill, vilket är mat och kultur. Det känns förjävligt, skittråkigt.

Snottys Seaside slog upp portarna i maj 2019. Snabbt blev det poppis – både för maten och för musiken, men pandemin har slagit hårt mot verksamheten.

– Det var inte rätt tillfälle att öppna restaurang och scen. Vi har varit pressade hela tiden. Ändå har vi byggt upp en scen att vara stolt över, som betytt något för Stockholms kulturliv.

KLART: Nu öppnar nya Snotty i Hornstull

Levande livescen

Trots den korta sejouren hann 300 band spela hos dem. En konsert som sticker stod banden God Damn Gallows och Gallows Bound för.

De hade försökt få spelningar runt om i stan, men gått bet eftersom de var tatuerade i ansiktet och över hela kroppen och "såg för farliga ut", menar Johan Murén.

På Snottys var de varmt välkomna.

– På spelningen vände sig min sjuårige son mot mig med sina hörselkåpor och sade "pappa, det här är rock'n'roll." Det var ett sånt drag. Vi snackade efteråt och de var så jäkla trevliga.

Krögare i Stockholm kritiska mot nya restriktionerna

Inget kulturstöd

En orsak till att Snottys måste stänga är att kulturstöd inte längre delas ut till scener som tar under 200 i publik, menar Johan Murén, likt den de har.

– De scenerna är viktiga för att hjälpa små band på vägen till större scener och de täcker också upp för smal och udda kultur som kanske inte drar så mycket folk. Det är otroligt tragiskt att man inte stöttar mindre scener längre.

Att Snottys återuppstår i framtiden är inte helt omöjligt. Men det kan dröja ett tag, i alla fall för Johan Muréns del.

– Just nu är planen att jag ska gå tillbaka till mitt gamla lärarjobb, men jag hoppas vi kan komma tillbaka på något sätt. Men inte så länge pandemin gör allt så osäkert.

Snottys Seaside har öppet till och med söndag 16 januari.