När vår och sommar närmar sig är det allt fler som väljer cykeln som transportmedel. Pandemiåret har även gjort att fler cyklar framför att åka kollektivt.

Men ju fler som cyklar, desto fler cyklar kan tjuvarna stjäla.Under förra året anmäldes fler cykelstölder än något år sedan 2005 i Sverige. Även Östermalm slår rekord. Här ökade cykelstölderna med 38 procent under 2020, från 910 stölder år 2019 till 1471 i fjol.

Varför förra året blev ett cykelstöldernas rekordår finns det olika teorier om.

– Cykling har ökat under senaste året, vilket kan bero på ett utvecklat miljötänk hos individer och företag, säger Leila Baksi, brottsförebyggande samordnare på Polismyndigheten.

Dessutom finns en tydlig pandemieffekt:

– Ett svar handlar om tillgång och efterfrågan. Pandemin har gjort att det råder brist på nyproducerade cyklar och cykelhandlarna har svårt att leverera cyklar då efterfrågan är hög och andrahandsmarknaden är stor.

Fler cyklar i omlopp

Leila Baksi konstaterar också att det idag finns fler dyrare cyklar i omlopp och elcyklar har blivit populära. Brottsförebyggande rådet har för 2020 för första gången gett elcyklar en egen underkategori i statistiken. På Östermalm stals 163 elcyklar förra året.

Pandemin fortsätter och det finns inga tecken på att cykelstölderna avtar i år. Fram till vecka 16 har 275 cykelstölder registrerats på Östermalm – då har den verkliga cykelsäsongen just börjat.

Detta att stan satsar på att göra det lättare för cyklister kan också enligt Leila Baksi ha bidragit till att allt fler valt cykeln.

– Dessutom har vi haft en mild vinter och fler har kunnat fortsätta cykla, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen.

Även elcyklarna som blir allt vanligare i Sverige, har möjliggjort cykelpendling för alltfler nya cyklister.

Stölder på Östermalm

Den som cyklar på Östermalm riskerar att bli av med cykeln framför allt i de centrala delarna just nu.– Vi har färre registrerade cykelstölder vid Ekhagen eller vid universitetet, säger Louise Bovin, kommunpolis på Östermalm.

Stölderna sker från cykelrum i källare i flerbostadshus och vid större knutpunkter som Östra station, Karlaplan och Östermalmstorg. Särskilt vid Östra station, men även vid Karlaplan och Östermalmstorg, lämnas många cyklar över natten, vilket ökar risken för att tjuven slår till, understryker Louise Bovin.

Men stöldrisken har ökat även på mindre gator där inte så många rör sig.

Förhindra cykelstöld 

Hur man låser fast cykeln och vilket lås man använder sig av kan mer eller mindre vara avgörande för om cykeln blir stulen eller inte.– Köp ett bra lås så det går att låsa fast både framhjul och ram till ett fast föremål. Parkera cykeln på platser där det rör sig mycket folk. När man tar in cykeln för natten i exempelvis ett cykelförråd är det bra att låsa fast den i ett fast föremål och om det är möjligt ta av sadeln, säger Leila Baksi.En del av cykelstölderna sker organiserat. Men hur och i vilken omfattning eller om det ökat har polisen inte bekräftad information på. Polisen arbetar ständigt brottsförebyggande med bland annat riktade insatser och spaning.