Friluftsliv. Under året har kommunen gjort flera investeringar i friluftslivet. Foto: Mostphotos

Pallplats för Järfällas friluftsliv

Järfälla kommuns arbete med friluftslivet ger resultat. I Naturvårdsverkets undersökning för 2021 knep kommunen andraplatsen i Stockholms län.

  • Publicerad 06:27, 1 okt 2021

Varje år genomför Naturvårdsverket en undersökning av landets friluftsliv för att kora årets friluftskommun. Att Järfälla kommun satsat på friluftslivet märks då man tog andraplatsen i Stockholms län.

– Det känns viktigt att friluftslivet fungerar när en kommun som Järfälla växer så mycket i befolkning. En stor del av kommunens natur är skyddad och den kommer användas väldigt mycket av de som bor här, säger kommunekologen Peder Curman.

Järfälla kommun arbetar med både skötsel av natur- och kulturlandskap samt utveckling av olika anläggningar för friluftsliv.

– Ett exempel är Bruketbacken som ligger i ett naturreservat. Där samsas både skidåkare, vandrare och cyklister, säger Peder Curman.

Under året har kommunen gjort flera investeringar i friluftslivet. Bland annat har guider anordnats för att fler ska upptäcka naturen och promenadstråk.

– Väldigt uppskattade vandringar som vi drog igång lite i smyg under pandemin. Nu när restriktionerna släpper kan vi ha större grupper, säger Peder Curman.

Vidare kommer kommunen bland annat satsa på att öka utbudet av grillplatser.

– Det gör vi för att man ska grilla på ett säkert och minska risken för brand i terrängen. Sen erbjuder vi ved för att man som, det står i naturreservatens föreskrifter, inte ska plocka det från naturen, säger Peder Curman.

I undersökningen får kommunerna svara på frågor om plantering, information, samarbete och aktiviter.

Om priset

Priset Sveriges Friluftskommun delas ut av Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening. Syftet med priset är att uppmärksamma och uppmuntra kommunernas arbete med att ge fler tillgång till friluftsliv.

Totalt fick Järfälla 26,5 av 32 poäng i undersökningen. Bäst i Stockholms län blev Sollentuna och Huddinge som delade förstaplatsen med 28 poäng.

Kommunekolog Peder Curman Foto: Privat