– Nämnden godkände bygget baserat på en bullerutredning som är totalt undermålig. Den visar att padelbanan inte bullrar nämnvärt mer än ett parti schack, säger Joakim Nordlund (MP), ledamot i miljö- och byggnadsnämndens arbetsutskott.

Tennisklubben har tre banor i dag, i rad på det öppna fältet mellan Neptunusvägen och strandlinjen. Planerna på att bygga ut har flera år på nacken. Faktum är att man fick bygglov redan i maj 2018, men det har löpt ut så man har tvingats söka ett nytt.

Flera villaägare som bor vid de planerade nya banorna överklagade beslutet 2018, men fick inget gehör hos länsstyrelsen, mark- och miljödomstolen eller mark- och miljööverdomstolen.

– Eftersom det redan har godkänts en gång trodde nog alla att det skulle bli en räkmacka att få igenom det igen nu. Men sedan förra beslutet har det kommit mer kunskap om hur mycket padel bullrar. Bland annat har Naturvårdsverket en ny rekommendation där man likställer padel med en idrott där 30 utövare spelar samtidigt, säger Joakim Nordlund.

"Vi vet mer nu"

Frågan om det nya bygglovet kom upp i nämnden i december, men återremitterades då efter att Joakim Nordlund presenterat nyare rapporter som han menar visar hur ”uppenbart orimlig” den gamla bullerutredningen är.

Men på nästa nämndmöte var det dags igen. Joakim Nordlund fick med sig kollegerna i oppositionen – S, V och MP – men majoriteten valde att godkänna bygglovet.

– Jag försökte övertyga dem, men det var som att prata med en vägg, säger Joakim Nordlund.

"Stör mer än tennis"

En av grannarna som upprörs över beslutet är Erik Leksell som bor 25 meter från den sydligaste av de tre befintliga tennisbanorna. Han anför bland annat en forskningsrapport från Chalmers.

– Den visar att padel stör mer än tennis för att det ger ett mer orytmiskt ljud. Dessutom är padelboomen på väg att ta slut. Varför ska man då ta allmän mark och inhägna den på det här sättet? säger han.

Joakim Nordlund är rädd att nämnden nu måste godkänna alla liknande ärenden på grund av likabehandlingsprincipen.

– Så fritt fram att bygga padelbanor i direkt anslutning till bostäder i Sollentuna! säger han.

Kan bli åtgärder senare

Miljö- och byggnadsnämndens ordförande Oscar Nyströmer (M) menar att tennisklubben hade gjort vad man kan begära då de en gång redan tagit fram en bullerutredning.

– Vi kunde inte begära mer utredning. Men skulle det sedan visa sig att ljudet blir en olägenhet så kan det bli att vi tar upp det i nämnden och beslutar om åtgärder så som bullerplank eller begränsningar i när banorna får användas, säger han.