Egenbyggd. Carl och Lill Grebing har själva byggt containern där de har sin hydroponiska odling. Foto: Pekka Pääkkö

På Södermalm vill vi äta närproducerat

Choklad, glass, grönsaker och handsprit. På Södermalm är det tätt mellan de många lokala producenterna – och större kan marknaden bli.

  • Publicerad 10:09, 8 okt 2021

Intresset för ekologiska livsmedel verkar falna. Den ekologiskt brukade jordbruksmarken minskar enligt Jordbruksverket och försäljningssiffrorna pekar nedåt enligt Ekoweb.

Samtidigt bubblar intresset för en annan trend – närproducerat.

På Södermalm märks det tydligt. Här finns gott om producenter som gör allt från choklad till gin, och Bondens marknad och Rekoringar är poppis.

Trots att det är lite trångt på Söder finns utrymme för marknaden att bli större, menar Lena Åsheim, branschrådets ordförande LRF Lokal mat och dryck.

– Den kan växa hur mycket som helst. Många konsumenter efterfrågar bra mat som de vet var den kommer i från, och de har råd att välja det.

En ny syn på mat

För att nå dit menar Lena Åsheim att ett ökat samarbete med producenter ute i landet är ett måste. Det kan underbygga och stärka verksamheternas varumärken.

Hon menar också att pandemin har bidragit till en ny syn på mat. Intresset för hur maten är producerad har ökat och man uppskattar det lokala. Att med egna ögon se hur tomaterna växer och osten ystas skattas högt.

”Nya vanor”

– Vi ha skaffat oss kunskap och vanor som kommer att vara kvar efter pandemin, som till exempel digitala möten. Även matvanor har ändrats, jag tror att man har fördjupat sitt intresse.

Snart sådd. I november eller december hoppas Carl och Lill Grebing att de får sin första skörd. Foto: Pekka Pääkkö

Lill och Carl odlar i en container

Utifrån ser den inte mycket ut för världen. Men i containern finns teknik som möjliggör odling av fyra ton grönsaker och örter om året.

– Egentligen kan vi odla vad som helst, bara ytan begränsar oss, säger Lill Grebing, som tillsammans med Carl Grebing driver företaget Cubegreens som har containern.

Företaget sprang ur Lills passion för att odla och Carls kärlek till matlagning.

– Jag var så avis på kockar som hade tillgång till bra råvaror året om. Med den här odlingen kan alla få det, säger Carl.

Det som produceras ska säljas till restauranger och verksamheter i närheten. Privatpersoner ska också kunna hyra in sig på en liten odlingsplats.

Odlingen är hydroponisk, vilket betyder att det som växer gör det utan jord. Det gör att maten inte kan klassas som ekologisk, men Carl och Lill menar att deras produkter ändå är att föredra ur ett hållbarhetsperspektiv.

– Man kan köpa ekologisk mat från Italien, men då ska den också fraktas 300 mil hit, säger Carl.

Sedan några år tillbaka har de liknande containrar i Sickla, nu har Cubegreens siktet inställt på att förändra även Söderbornas syn på grönsaker.

– Om man i stället köper grönsaker som ska fraktas långt tappar den mycket näring och smak på vägen. Det vi odlar har smaken kvar.

Visa merVisa mindre

Femåringar. Carl och Anna Wikner har bränt gin på Söder sedan 2016. Foto: Linda Svensson

Bränner för fulla muggar

Expansionen av Stockholms bränneri skvallrar om intresset för det närproducerade. I dag bränner de fram 250 000 flaskor om året, mot 20 000 när de 2016 flyttade in på på Folkungagatan.

– Som konsument ser man ofta inte hur produkter görs, eller vem som gör dem. Vi tycker det är viktigt kunna visa det och intresset för att komma hit och se hur vi jobbar är stort, säger delägaren Carl Wikner.

Förra året började bränneriet även göra handsprit, vilket det rådde brist på i början av pandemin.

– Det blev en stor grej snabbt och är det fortfarande. Det fina är att vi gör det på restprodukter som vi tidigare slängde. Det är fantastiskt, både ur hållbarhetsperspektiv och för vår ekonomi. Så det ska vi fortsätta med.

Även om företaget växer finns i dagsläget inga planer på att lämna Söder. Enligt Carl Wikner har de på platsen förutsättningar att bränna dubbelt så mycket.

– Vi har "Folkungagatan" ingraverat i flaskorna och inga planer på att flytta.

Visa merVisa mindre

Fabrikörer. Ellinor och Martin Isaksson driver Choklad­fabriken på Södermalm. Foto: Chokladfabriken

Ellinor står för chokladen

I snart 25 års tid har Chokladfabriken på Södermalm försett staden med praliner och sötsaker. Om året tillverkas hisnande 19 ton praliner i lokalerna på Renstiernas gata.

– Allt fler är intresserade av att se hur chokladen blir till, och man är mer nyfiken på vad man stoppar i sig. Att det är svensk grädde i chokladen, till exempel, säger Ellinor Isaksson som var med och startade företaget 1997.

Kakaon är dock svår att få närproducerad. I stället får ha större medvetenhet om var den kommer i från, för att säkerställa att den producerats under bra förhållanden.

– På lördagar går folk förbi fiskeaffären på Östgötagatan, sedan oss, sedan Delselius Bageri. De har sin runda.

Visa merVisa mindre

Glassmakare. Sommaren 2020 öppnade Charlotte Bladh La Gelateria SoFo i Skanstull. Foto: Sandra Eriksson

Glass i lagom stora lass

En bit av Jokkmokk tog plats på Götgatan när Charlotte Bladh, uppvuxen i Lappland, öppnade La Gelateria SoFo. De serverar italiensk glass gjord på norrländska råvaror.

– Vi gör allt från scratch. Det är otroligt mycket jobb och vi lägger själ och hjärta i det. Men jag tror det är vikigt att vara stolt över det man producerar.

Under högsäsongen görs det ungefär 240 liter glass i veckan i butiken. Trots den tunga arbetsbördan är det värt det, menar Charlotte Bladh.

– Det är trevligt att vara nära konsumenterna, och vi får så fin feedback. De är otroligt glada att vi finns här, och det bekräftar att vi gör något rätt.

Att många småproducenter finns i närheten tycker hon är kul, och ser positivt på att de skulle kunna samverka.

– Cubegreens kanske vill odla basilika åt oss?

Visa merVisa mindre

Här är flera lokala producenter

Här är ett axplock av hyperlokala producenter. Tips på fler? Maila victor.malmcrona@mitti.se

Bröd, bullar och bakverk

Gunnarssons, Robin Delselius Bageri, Bageri Petrus, Svedjan Bageri, Åsö Konditori & Bageri.

Öl

Stockholm Brewing Co, Münchenbryggeriet, Lindau Bryggeri.

Glass

King Scoopa, Gelato Caput Mundi, Gelateria Amore

Visa merVisa mindre