Intresset för ekologiska livsmedel verkar falna. Den ekologiskt brukade jordbruksmarken minskar enligt Jordbruksverket och försäljningssiffrorna pekar nedåt enligt Ekoweb.

Samtidigt bubblar intresset för en annan trend – närproducerat.

På Södermalm märks det tydligt. Här finns gott om producenter som gör allt från choklad till gin, och Bondens marknad och Rekoringar är poppis.

Trots att det är lite trångt på Söder finns utrymme för marknaden att bli större, menar Lena Åsheim, branschrådets ordförande LRF Lokal mat och dryck.

– Den kan växa hur mycket som helst. Många konsumenter efterfrågar bra mat som de vet var den kommer i från, och de har råd att välja det.

En ny syn på mat

För att nå dit menar Lena Åsheim att ett ökat samarbete med producenter ute i landet är ett måste. Det kan underbygga och stärka verksamheternas varumärken.

Hon menar också att pandemin har bidragit till en ny syn på mat. Intresset för hur maten är producerad har ökat och man uppskattar det lokala. Att med egna ögon se hur tomaterna växer och osten ystas skattas högt.

”Nya vanor”

– Vi ha skaffat oss kunskap och vanor som kommer att vara kvar efter pandemin, som till exempel digitala möten. Även matvanor har ändrats, jag tror att man har fördjupat sitt intresse.