På 1990-talet var stor del av den svenska branschen koncentrerad till små företag som satt i butikslokaler i kvarteren runt Nytorget.

– Vi brukade samlas i källaren till Bröderna Olsson varje torsdag och klaga på våra förläggare. Då fick hela svenska spelindustrin plats i en bar, säger Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen, som representerar den svenska spelbranschen.

Nyligen flyttade organisationen in i Stockholms första co-working för spelutvecklare i Fatburen. I samma hus sitter runt tio spelföretag. Och det är inte tal om att branschen får plats i en bar längre – för ett par år sedan var antalet anställda över 8 000.

– Skulle du sätta en passare på kartan och dra en linje på 800 meter från oss så skulle flera tusen personer som gör spel ha sin arbetsplats inom den cirkeln. Södermalm har alltid varit hjärtat i Spelsverige. Även i Europa och världen, om man vill vara storslagen.

Internationella succéer

Att koncentrationen är så hög på Södermalm har många möjliga förklaringar. Att det är en kreativ och attraktiv miljö, att det är av tradition, att det finns en gemenskap här.

– Eller kanske är det något med magnetfälten i marken som har en dragningskraft? Men det finns viktiga fördelar med gemenskapen. Det skapas informella nätverk, det går att ses utan att behöva planera det och det är lätt att hitta samarbeten.

Bland svenska exporter hittas spelsuccéer som Battlefield, Candy Crush och Minecraft. Tillsammans roar de svenska spelutvecklarna miljarder människor världen över.

Från pojk- till styrelserum

Flera möjliga förklaringar finns till den svenska framgången, menar Per Strömbäck.

– Vi har hög utbildningsnivå, bred teknisk kompetens och många mörka, kalla månader som gör sig bra för spelutveckling. Mycket är också fött ur 1980-talets pojkrumskultur.

Han säger att en hel generation spelskapare växte upp med en Commodore 64-dator på rummet som de lärde sig koda på. Och genom rollspelet Drakar och demoner lärde de sig speldesign och att skapa spelupplevelser.

– Från det kom första vågen framgångsrika företag. Där skapades en grundkompetens, i vad som då ansågs slöseri med tid av våra föräldrar och vår omgivning.

Och vad hände med gänget som möttes i Bröderna Olssons källare?

– Många av dem är fortfarande kvar i branschen och driver bolag.