Inne på Ormteatern i Handen pågår förberedelserna för fullt. Mitt i den stora salen står stolar uppställda och kulisserna har byggts längs med väggarna, på det som i vanliga fall är åhörarplats. Här kommer det om några veckor bjudas på teater där publiken sitter i mitten och skådespelet utspelar sig runt omkring dem.

Den 27 januari har "Momo eller kampen om tiden" premiär. Föreställningen är en omarbetning av Michaels Endes bok och för regi och scenografi står Lennart R Svensson, som har en lång karriär inom teatern, film och tv bakom sig. Många kanske känner igen honom från klassiska tv-serien Rederiet.

Nu är han själv pensionerad men tillbringar långa dagar med att förbereda för premiären om några veckor.

– Det är en av Ormteaterns största satsningar någonsin med en stor ensamble, säger han.

Under hösten har man hållt i workshops i teater, musik och sång. För musiken står Jonathan Lundberg som bland annat varit producent åt Jakob Hellman tillsammans med åtta musiker som har gått en kurs för musiker och kompositörer.

– Så vi har helt nyskrivna låtar, det är helt fantastiskt, säger han.

Utspelar sig i Handen

Lennart R Svensson har bearbetat den klassiska boken från 1973 om den lilla flickan Momo som tar upp kampen mot tidstjuvar till en modern version. I pjäsen tas frågeställningar om hur man förvaltar sin tid och organisationer som vill splittra samhället upp, som för tankarna till allt från högerextremister till gängkriminella.

Runt ett bort i kaféet berättar ensemblen om valet av Momo som pjäs.

– Den är väldigt aktuell i dag. Det är många som hetsar med sin tid och sina mobiler, hets hets hets. Den är verkligen i tiden, säger Magnus Jordung ur ensemblen.

– Vi hoppas att någon i publiken ska tänka till om hur vi använder vår tid egentligen, säger Anna Cederberg.

De beskriver en klassisk kamp mellan gott och ont, där den okända staden från originalet är utbytt mot dagens Handen.

– Vår version är lite mörkare och råare, det här är inte en typisk Momo-pjäs, menar Lucas Haaf.

Inkludering i fokus

Flera av skådespelarna har tidigare erfarenhet från teater, men många står på scenen för första gången. Pjäsen beskrivs som ett inkluderingsprojekt där flera har svenska som andra språk och flera med diagnoser, berättar Lennart R Svensson.

– Alla som vill får vara med. Vi skapar en gemenskap här där vi delar erfarenheter – som i alla fall för mig är väldigt viktig. Det är många fantastiska insatser på scenen, säger han.

En av dem som är med för första gången är Milly Nilsson.

– Jag har känt till Ormteatern tidigare men inte varit med. Men nu kände jag att det var dags. Det är en inbjudande plats, säger hon.

De har redan flera hundra bokningar och hoppas på succé.

– Det är en mycket annorlunda teater där publiken är väldigt aktiv. Om man tycker om teater så är det verkligen en pjäs att komma och se, säger Lennart R Svensson.

Mest peppade är ensemblen på premiär och att få ta del av publikens reaktioner.

– Det här kommer bli något stort – något unikt som man får vara del av, säger Oskar Bondesson.