Tidigt på måndagen den 28 november började det brinna i grundskolan Stimmet i Tyresö centrum och ett VMA gick ut för att uppmana allmänheten att stanna inomhus.

Klockan sju på morgonen hade nästan hela byggnaden brunnit ned.

Så småningom började drabbade elever och vårdnadshavare, skolpersonal och boende i närområdet samlas längs avspärrningarna för att bevittna branden.

– Jag bor här på Sikvägen och fick veta vid 06-tiden imorse att det brann i skolan. Min grabb gick i Stimmet på 60-talet, det är väldigt tråkigt att se. Man undrar ju om det är någon pyroman som håller på i Tyresö, säger Bo Karlsson, 82.

Åk 2, 3 och särskola drabbade

Timothy jobbar som mellanstadielärare på skolan. Han var en av ett tiotal från personalen som bevittnar elden sluka det sista som fanns kvar av avdelningen Braxen.

– Det är så overkligt. Jag har jobbat i alla delar av skolan, både som lärare och fritidspedagog i över fyra år. Jag var med när de byggde om skolan och nu ser jag allt brinna ner. Ord kan inte beskriva känslan, säger Timothy.

I den drabbade längan finns expeditionen, klassrummen för åk 2 och 3 samt Stimmets särskola. Mellanstadiet ligger i en annan byggnad på skolgården och ska inte ha drabbats av rök- eller brandskador.

– Vi har en relativt ny avdelning hos särskolan som var väldigt uppskattad där en skolhund och en specialpedagog finns för barn i behov av stöd. Att se den nu helt nedbrunnen är så fruktansvärt, säger Timothy.

Orsaken till branden är ännu oklar, men polisen har inlett en förundersökning rörande grov mordbrand.

– Skolan och pedagogerna är en sådan stor trygghet för de här barnen och därför är det extra vidrigt att det är just en särskola som drabbats. Jag blir tårögd när jag tänker på hur känslomässigt påverkade dessa barn kommer bli. Har man i övrigt ett otryggt liv kan det vara så viktigt att få komma hit, säger en kvinna som arbetar på socialtjänsten.

Brann i nio timmar

Klockan 13.15 avslutades insatsen av räddningstjänsten. Släckningsarbetet hade då pågått i nio timmar.

– Det betyder att branden var släckt, det fanns inga risker för spridning och kommunen och polisen tog därmed över det fortsatta arbetet, säger Daniel Kaissidis, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.

Grävmaskiner har under räddningsarbetet grävt av den del som brunnit så den frilagts från resten av byggnaden.

Stimmets skola. Avdelningen Braxen har drabbats hårdast av branden. För att hindra branden från att sprida sig har grävmaskiner kapat hela byggnaden.

Stimmets skola. Avdelningen Braxen har drabbats hårdast av branden. För att hindra branden från att sprida sig har grävmaskiner kapat hela byggnaden.

Pekka Pääkkö

– Vi uppskattar att det är en tredjedel som brunnit och två tredjedelar som klarat sig. Eftersom det ändå är en totalskada så har man i stället för att behöva hantera massa släckningsvatten efteråt, hellre låtit det som brinner brinna ner och säkra allt annat som är oskatt, säger Daniel Kaissidis.

Syskonen Devin Yanez och Jonay Yanez går i årskurs 1 och 3 på Stimmet och kom till avspärrningarna under förmiddagen.

– Vi såg elden från vårt fönster när vi vaknade. Det är jättetråkigt för jag gillar skolan väldigt mycket, säger Jonay Yanez, 9, vars klassrum är helt nedbrunnet.

– Barnen var jätteledsna imorse, skolan är ju deras allt. Det tog ett tag att lugna ner dem så vi kunde gå hit och kolla, säger pappa José Yanez.

En i raden av mordbränder

I år har antalet misstänkta anlagda bränder ökat i Tyresö. Sedan i juni har polisen inlett åtminstone åtta förundersökningar om mordbrand, vilket kan jämföras med tre misstänkta mordbränder under hela 2021.

– Det här måste få ett stopp. Det är fjärde skolan som brinner nu, och det har tidigare varit flera parkeringar och en grillkiosk. Jag förstår inte varför man gör så, speciellt när det är barn som drabbas, säger José Yanez.

Enligt Tyresö kommun ska vårdnadshavare i behov av omsorg ta kontakt med skolan direkt.

Utbredd. Vid fyratiden på måndagsmorgonen började det brinna kraftigt i Stimmets skola.

Utbredd. Vid fyratiden på måndagsmorgonen började det brinna kraftigt i Stimmets skola.

Pekka Pääkkö