Om ett enskilt parti står för 2 procent av dessa röster kommer det automatiskt in på två mandat i Botkyrkas kommunfullmäktige.

Men än är det för tidigt att säga med säkerhet vilka partier som gömmer sig bakom "övriga partier"-siffran, eftersom det utöver de etablerade partierna fanns fem små partier med valsedlar i Botkyrka-valet.

https://www.mitti.se/nyheter/nyans-ger-sig-in-i-botkyrkapolitiken/repvdn!jT2DInYWfnGEaeh4xM8Q/

Det står klart först när länsstyrelsen meddelar sitt resultat av rösträkningen senare i veckan.

Partiet Nyans har satsat

Men redan nu finns det spekulationer om att det kan röra sig om Partiet Nyans, som under valrörelsen har uttalat att de riktat in sig på Botkyrka.

– De skulle bli jokern i spelet. Jag tror inte att något parti har räknat med att de skulle ta sig in, men i så fall skulle det bli en spännande period i kommunfullmäktige, säger Sverigedemokraternas Martin Inglot under förmiddagen.

https://www.mitti.se/nyheter/s-sd-och-v-gar-framat-i-botkyrka/repvib!kTcZZcCDBuy8ZZFFAaPLNw/

Även centerpartisten Dag Ahlse tror att Partiet Nyans har en chans att ta sig över 2-procentspärren.

– Nu är det bara spekulation, men vore inte omöjligt att Partiet Nyans har tagit röster.

Ökar i norra Botkyrka

Det är främst i de norra kommundelarna som "övriga partier" har sett en ökning. I valkretsen Fittja Värdhusvägen står de för 11,3 procent av rösterna.

Och trenden håller i sig i resten av norra Botkyrka.

I Tingstorgets valdistrikt står de för 6,8 procent av rösterna, i Albydalen C/Rotemannen 6,9 procent och i Norsborg C 5,4 procent.

Partiledaren toppar listan

Partiet Nyans är försiktigt positiva till möjligheten.

– Vi har en stor målgrupp i utsatta områden som inte vanligtvis prioriteras. Man pratar om dem och inte med dem. Jag tror att de känner sig sedda och att det äntligen finns ett parti för dem. Vi ser dem som en del av samhället och inte bara som problem, och det är därför vi ser ut att lyckas så bra i vissa valdistrikt. Behovet av oss är stort. Att knyta alla problem till dessa människor, som resten av partierna gör, gör att de förlorar väljare till oss, säger Nyans partisekreterare Rami Hussein.

På partiets lista i Botkyrka-valet står partiledaren Mikail Yüksel högst upp. Han är dock inte folkbokförd i kommunen, vilket innebär frågetecken kring hans möjlighet att bli invald. Som andranamn står Hamza Akacha, 20 år, som nyligen folkbokförde sig i Norsborg.