Vurmar. Föräldrar vill ha kvar öppna förskolan. Från vänster: Tove Magnusson, Joseph Fernando, Daniel Turesson, Mattias Arnåsen, Sara Strandqvist,Sara Björkman, Anders Johansson plus Sara Björkmans dotter Rut längst fram i bild. Foto: Pia Bispo

Oviss framtid för öppna förskolan i Årsta

Framtiden är oviss för den öppna förskolan i Årsta. Verksamheten kan tvingas stänga, då luften är för dålig i lokalen. ”Verksamheten är ovärderlig”, säger föräldern Tove Magnusson.

  • Publicerad 09:15, 14 nov 2020

Sångstunder, roliga leksaker och framför allt, en chans för föräldrar och barn att träffa andra familjer. När Mitt i träffar en grupp föräldrar vid den populära öppna förskolan berättar alla hur viktig verksamheten är för dem.

–  Det är ovärderligt att kunna gå till en strukturerad verksamhet. Det funkar inte att vara ute i en parklek med små barn, säger Tove Magnusson.

Men nu är framtiden oviss för den öppna förskolan. För drygt ett år sedan kom en inspektionsrapport från miljöförvaltningen som visade att luften är för dålig i lokalen.

Sedan dess har coronapandemin gjort att verksamheten till stor del bedrivits utomhus.

Tittar på flera lösningar

Stadsdelsförvaltningen utreder vad som ska hända efter beskedet att den öppna förskolan inte kan fortsätta utan att åtgärder vidtas.

– Vi kan göra åtgärder, anpassa eller avveckla verksamheten. Vi tittar på olika lösningar så att det blir korrekt enligt miljöförvaltningen och så att vi ändå kan utföra vårt uppdrag, säger Jenny Bertvall, enhetschef på stadsdelsförvaltningen.

Hjärtlig stämning. Öppna förskolan i Årsta. Foto: Pia Bispo

Det vore bananas att lägga ner.

Beskedet oroar många föräldrar.

– Den här öppna förskolan är extremt välbesökt. Det vore bananas att lägga ner. När jag flyttade hit för tre år sedan var det ensamt. Det var här jag träffade många som jag känner i Årsta, säger trebarnspappan Joseph Fernando.

Statistiken visar också att verksamheten har fler besökare än någon annan öppen förskola i stadsdelen.

– Det är en uppskattad verksamhet. Vi utreder hur vi kan göra anpassningar som inte kräver mycket resurser men passar alla. Att förbättra ventilationen är en stor åtgärd som vi måste värdera. Men lokalen är godkänd för parkleksverksamhet, säger Jenny Bertvall.

"Betyder allt"

Det är alltså inte klart än om den öppna förskolan kan vara kvar i samma lokaler som i dag, om den kan flytta någon annanstans eller om verksamheten kan anpassas på något sätt.

Flera föräldrar betonar att öppna förskolan är extra viktig i coronatider, när föräldragrupper inte kan träffas som vanligt och många icke-föräldralediga mammor och pappor jobbar hemifrån i små lägenheter.

– Verksamheten betyder allt för många. Flera föräldrar har sagt att de tror att den psykiska ohälsan skulle öka om man inte kunde gå hit, säger Titti Akbarnezhad, barnskötare som jobbar på öppna förskolan.

Titti Akbarnezhad jobbar på öppna förskolan i Årsta . Foto: Pia Bispo

Populär förskola i Årsta

I snitt har 69 personer per dag besökt öppna förskolan i Årsta, som även har en stor utepark, under höstterminen.

Det kan jämföras med Dalens öppna förskola som har ett snitt på 45 personer per dag.

I Rågsved samt Högdalen låg snittet på 32 personer, i Stureby 27 personer, på finska öppna förskolan i Stureby 18 personer och i Östberga 17 personer.

Visa merVisa mindre

Öppna förskolan i Årsta riskerar att stänga pga ventilationsproblem. Foto: Pia Bispo