En distinkt doft av klor möter oss en trappa ner på Handelsvägen 186, vid ingången till Svedmyrabadet.

– Vill ni ha kaffe? Det är inte svagt, det är ljusrostat. Rikt på antioxidanter, säger Ann-Louise Sköldmark som har drivit badet på uppdrag av staden sedan 1987.

Badet öppnade första gången 1968. Här finns separata omklädningsbås med draperier kvar från den tiden, och någon ordentlig renovering har inte gjorts sedan dess. Innertaket ovanför bassängen har ramlat ner och badet i övrigt är också i stort behov av upprustning.

– Som ni ser är det mesta original här, även personalen. Den som jobbat kortast har varit här i åtta år, säger Ann-Louise Sköldmark.

I det lilla kaféet intill bassängen är borden runda, på dem står tända ljus. Kaffet kostar 12 kronor, liksom kakorna. Ur högtalarna strömmar Lars-Kristerz "Varför vill du inte ha mig?" och vid ett bord sitter Bengt Wallin från Sköndal. Han har just avslutat dagens fyratimmarspass.

– Jag kör fyra gånger i veckan. Först simmar jag och sen tar jag en kaffepaus. Efter det är jag i gymmet. Sen måste man ju ta en kaffepaus igen, säger han.

Per Eklöf tycker att han har blivit mer vältränad av vattengympan, Ann-Louise Sköldmark instämmer: "Det har skett stora förändringar".

Per Eklöf tycker att han har blivit mer vältränad av vattengympan, Ann-Louise Sköldmark instämmer: "Det har skett stora förändringar".

Angie Gray

Per Eklöf åker ofta från hemmet i Hökarängen till Svedmyrabadet. Han har besvär med ryggen och har gått i ryggträningsgrupper på sjukhus men inget slår det här, säger han.

"Fått världens muskler"

– Helt fantastiskt är det. Vi gör ordentliga rörelser på vattengympan, jag har fått världens muskler under det år jag har gått på den. För mig är detta veckans höjdpunkt, säger Per Eklöf, som även hyllar den sociala samvaron på badet.

Den är viktig för många. Ann-Louise Sköldmark berättar att några kommer hit flera gånger om dagen, inte alltid för att bada.

Gun Olofsson, 88, från Gröndal har besökt Svedmyrabadet sedan 2009.

Gun Olofsson, 88, från Gröndal har besökt Svedmyrabadet sedan 2009.

Angie Gray

– För oss som jobbar här är det underbart att sitta ner och samtala med gästerna. Det är minst lika stor del som själva träningen. Man är välkommen hit precis som man är, säger hon.

Varmt vatten

Badmössor guppar i vattnet, flipflops står vid bassängkanten. Temperaturen är 34 grader, jämfört med cirka 27 i "vanliga" bassänger.

– Har man det minsta ont så försvinner det när man går ner i vattnet. Hit kommer många med smärtproblematik, både fysisk och själslig. Det finns även en lift om man till exempel sitter i rullstol, säger Ann-Louise Sköldmark.

Räddningen

Badet ägs av kommunala Stockholmshem och är en så kallad "kommunövergripande verksamhet" som ska serva hela staden. Det är Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning som ansvarar för verksamheten. Några besked om badets framtid finns inte i skrivande stund och det var inte heller något som framkom i stadens budget för 2024 som presenterades i veckan. Berörda förvaltningar och Stockholmshem utreder hur man ska gå vidare.

– Jag önskar att jag kunde svara bättre på vad som kommer att ske med badet, vi vet att det är viktigt för många, säger Veronika Starck, avdelningschef för social omsorg för vuxna på Enskede-Årsta-Vantör.

"Badet är mångas räddning, även min" säger badgästen Aprill Spendrup.

"Badet är mångas räddning, även min" säger badgästen Aprill Spendrup.

Angie Gray

Nuvarande kontrakt sträcker sig till och med september nästa år. Badgästernas oro för att badet inte ska finnas kvar efter det är påtaglig.

– För mig som har kronisk cancer har badet och vattengympan varit räddningen. Gemenskapen. Här blir man liksom omringad av både vatten och kärlek, säger stammisen Aprill Spendrup från Saltsjö-Boo.