Den 26 augusti blev en ordningsvakt skottskadad vid en skjutning i Bandhagen centrum, och händelsen rubriceras som mordförsök.

– Det var fler personer i skottlinjen, och händelsen var lite av droppen som fick bägaren att rinna över. Vi ser viss kriminalitet i anslutning till Bandhagen centrum. Främst vålds- och narkotikabrott. Det finns tendenser till en öppen drogscen där, säger Mikael Sundberg, kommunpolis i i Farsta/Vantör.

Vill ha kameror permanent

Sedan några veckor tillbaka har polisen därför satt upp övervakningskameror i centrum. Beslutet, som det ser ut nu, gäller i tre månader. Men polisen vill att de ska vara där permanent och håller på att skapa ett beslutsunderlag.

– Det är ett väldigt bra verktyg för oss. Vi har dels möjlighet att bevaka i realtid när vi inte är på plats, och dels kan vi gå tillbaka och titta när brott har begåtts. Kamerorna ger också en signal att vi ser vad som händer och att man kan hamna på film om man begår ett brott, säger Mikael Sundberg och fortsätter:

– Bandhagen centrum är av och till väldigt öde, få är ute och rör sig och det är dåligt med folk som kan se vad som händer genom sina fönster. Det försvåras av hur centrumet är utformat,

Han betonar att kamerorna är ett av flera verktyg.

– Vi jobbar också med ökad närvaro och andra komponenter. Förhoppningsvis har övervakningen en brottsförebyggande effekt, säger han.