Vid en traditionell chefsbytesceremoni löste Anna Siverstig av Robert Nylén med orden ”Jag tar befälet över Luftstridsskolan”. Hon gör det som den första kvinnan på posten.

För 30 år sedan ryckte Anna Siverstig in i lumpen, i dag är hon överste och chef för både Luftstridsskolan och Uppsala garnison. Hon tvekade inte sekund när hon fick frågan om att bli chef för förbandet.

– Det är ett fantastiskt erbjudande och alla som har varit chefer säger att det är det roligaste arbete man kan ha. Så nu har jag världens bästa jobb, säger Anna Siverstig.

Bor mittemellan

Anna Siverstig flyttade till Sigtuna 2005 med tanken att bo strategiskt mellan tre stora militära arbetsplatser, Enköping, Uppsala och Stockholm. Både hon och hennes man arbetar inom försvaret.

– Man kan säga att det var en klassisk militär kartrekognocering. Vi hade ingen tidigare koppling till Sigtuna men när vi åkte runt och tittade tyckte vi att det kändes väldigt trevligt här, säger hon.

Hennes arbete som nytillträdd chef handlar om att sätta sig in i alla delar av Luftstridsskolans verksamhet.

– Just nu träffar jag människor och vill möta alla i verksamheten. Jag brinner väldigt mycket för människor och att få andra att leverera sitt bästa. Jag ska se till att det finns förutsättningar för alla att göra sitt jobb, säger Anna Siverstig.

Stora utmaningar

Överste Anna Siverstig började sin militära karriär som försvarsmeteorolog och innan placeringen på Luftstridsskolan kommer hon närmast från Insatsstaben vid Försvarsmaktens Högkvarter.

Under den närmaste tiden väntar stora utmaningar i hennes nya roll. Anna Siverstig ska ansvara för att dela dagens Luftstridsskola i två förband. En ny version av Luftstridsskolan ska till och Upplands flygflottilj F 16 ska återetableras till årsskiftet.

– Man får också ha i åtanke att anledningen till att vi har en utveckling inom Försvarsmakten är för att omvärlden är väldig skakig och inte stabil så det finns en mörk underton i det hela, säger hon.

Vägen öppen

Som första kvinnliga chef på Luftstridsskolan är vägen framåt inom den militära karriären öppen men Anna Siverstig har inte bråttom att klättra på karriärstegen.

– Jag vill ha ett roligt jobb där jag känner att jag gör skillnad. Sedan har det öppnats dörrar längs med vägen efter de val jag har gjort men just nu har jag börjat nytt jobb och ska vara här i fyra år, säger hon.