Fågelboet på bilden är en genrebild och är inte ett av de fågelbon som brunnit vid arbetet med att montera ner skorstenen. Foto: Upplands-Bro kommun / Most Photos

Övergivna fågelbon orsakade brand i jätteskorsten vid Bro centrum

Det har brunnit i den skorsten som Eon just nu monterar ner strax intill Bro centrum både igår och idag. Entreprenören på plats har själv släckt båda bränderna som orsakats av övergivna fågelbon och material från dessa.

  • Publicerad 12:45, 11 jun 2021

Arbetet med att montera ner den 58 meter höga skorstenen vid Eon:s gamla värmecentral pågår för fullt intill Bro centrum.

Många boende har noterat att arbetet medfört två bränder, en igår torsdag, och en idag fredag strax innan lunchtid.

Nu ryker skorstenen vid Bro centrum

– Jag fick precis reda på att det har brunnit. Det beror på att det finns gamla övergivna fågelbon inne i skorstenen som tydligen fattat eld när entreprenören skär i materialet. I går släckte entreprenören de mindre lågorna med handsläckare men idag har tydligen brandkåren blivit ditkallad som en säkerhetsåtgärd, säger Lena Berglund, regionchef, Eon.

Lena Berglund uppger att det rör sig om flera fågelbon som fattat eld. Även vid dagens brand så släckte entreprenören för egen maskin men brandkåren tillkallades för kontroll och ”för säkerhets skull”. Strax efter 12-tiden på fredagen ska de ha lämnat platsen.

– Vi kommer att göra en utredning, det gör vi alltid då de sker sånna här saker, säger Lena Berglund.

Vet du när ert arbete kommer vara klart med nedmonteringen av skorstenen?

– I slutet av nästa vecka ska de vara klara.