Tingsrätten har dömt en man i 20-års åldern till tre år och sex månaders fängelse för två fall av grov misshandel och ett fall av grovt olaga hot. Detta efter mannen oprovocerat ska ha attackerat tre personer med kniv i Valsta den 3 januari. Något som Mitt i Sigtuna tidigare rapporterat om.

Enligt domen började mannen och hans partner bråka utomhus. Då gick han till attack mot en man på en parkering utanför en förskola på Baldergatan.

Strax därefter attackerade han en annan person med kniv på samma gata. Ett par timmar senare skedde ytterligare ett knivöverfall. Den attackerade fick föras till sjukhus med ambulanshelikopter.

Polisen var på plats med flera enheter under eftermiddagen och kvällen och sökte efter gärningsmannen med hund. Den misstänkte greps dock inte förrän den 12 januari och häktades den 15 januari.

– Det är mycket tillfredställande att dom nu fallit mot den tilltalade, utifrån de otäcka oprovocerade omständigheterna i fallet. Därutöver att de drabbade offren är vid liv, trots det brutala knivvåldet de utsatts för, säger Gustaf Silfverstolpe, gruppchef vid sektionen för grova brott i polisområde Stockholm nord.

Spårade med hund

Polisen menar att det skapades goda förutsättningarna för utredningsarbetet då polispatruller snabbt var på plats.

– Under utredningens gång identifierades ett av överfallen genom bland annat granskning av filmmaterial från platsen, ett brott som möjligen aldrig blivit kopplat till den dömde, utan polisens grundliga arbete, säger Gustaf Silfverstolpe.

Mannen har fångats på övervakningsfilmer där det framgår att de kläder och skor som anträffats i mannens bostad överensstämmer med de som syns på filmerna. Mannen erkänner att det är han på övervakningsfilmen som kopplas till det första överfallet, men nekar till att bilderna föreställer honom i de senare fallen.

Den dömde är sedan tidigare känd av polisen. 2022 dömdes han till skyddstillsyn för bland annat flera fall av misshandel och olaga hot och överträdelse av kontaktförbud. I och med denna dom och att brottet utförts under prövotiden för skyddstillsyn stryks den och straffet för den samlade brottsligheten bestäms till fängelse.

Domen kan överklagas. Överklagandet ska ha kommit in till Attunda tingsrätt senast den 26 maj.