För några veckor sedan kom snön till Täby. Det blev vitt och vackert till regnet kom. Men Täbyborna har mycket kritik på snöröjningen.

Sofia Calmernäs som bor i Ella gård tycker att det har varit dåligt i flera år.

– I år tycker jag de inte plogat alls, det får bara ligga, men cykelvägarna är bättre än vägarna. Den enda fördelen med mycket snö är att man kan åka snowracer på vägarna, säger hon.

Över 700 anmälningar

Hon är inte ensam om att ha kritik. När Mitt i begär ut felanmälningarna från den 20 november till den 11 december från Täby kommun hade 727 anmälningar kommit från missnöjda Täbybor. Flera handlar om att vägar ej plogats. Anmälningarna kommer utspritt från flera kommundelar i Täby.

Även på sociala medier har folk varit upprörda.

Det är inte lätt för pensionärerna att ta sig fram på gatorna när gatorna är moddiga berättar Sara Edström , som är ute och går med hunden Wilma.

Det är inte lätt för pensionärerna att ta sig fram på gatorna när gatorna är moddiga berättar Sara Edström , som är ute och går med hunden Wilma.

Mikael Andersson

"Inte kul för pensionärer"

I Kyrkbyn centrum träffar vi Sara Edström som bott i Täby i 71 år. Hon menar att underhållet måste ske mer kontinuerligt och att det inte fungerar bra idag.

– Förra veckan var det moddigt och svårt att gå, pensionärer har det inte kul. Jag tycker kommunen måste ha en upphandling som är pålitlig, säger hon.

Något som Hans Melin och Claes Pregner håller med om.

– Täby är en rik kommun och de borde ha med det som en prioriterad fråga i budgeten, säger Hans.

De har själva sett hur både barnvagnar och rullatorer fastnat i snömodden i Kyrkbyn berättar de.

– Ja och sen frös skiten och nu är det isbana här, säger Claes och pekar på vägen utanför Bageri Kardemumma.

Sofia Calmernäs, här tillsammans med sonen Knut.

Sofia Calmernäs, här tillsammans med sonen Knut.

Mikael Andersson

Kommunen konstaterar brister

Kommunen är väl medvetna om problemet och har utökat de resurser som arbetar med kontroll av utfört arbete för att få det arbete som de beställt.

– Vi arbetar tätt med vår entreprenör för att komma till rätta med problemet, säger Tyra Wikström avdelningschef på teknik- och stadsmiljö på Täby kommun.

Hon berättar att kommunen inte är nöjda med den kvalité och funktion som senaste tidens snöröjning har bidragit till.

– Vi kan konstatera brister i utfört arbete, både genom egna besiktningar och kontroller samt genom antalet inkomna felanmälningar till kommunen. Målsättningen är att vi ska leverera en snöröjning som bidrar till framkomlighet och trafiksäkerhet för Täbys innevånare, säger hon.

Varför har det inte fungerat?

– Vi arbetar tätt med vår entreprenör för att identifiera varför, och det finns troligtvis olika orsaker som vi behöver analysera vidare, säger hon.

Byter entreprenör 2024

Idag är det Peab som sköter driften. Men kommunen har precis avslutat upphandling av ny driftentreprenör och kommer under 2024 byta entreprenör och Svevia kommer bli de som tar över driften.

De hoppas arbetet med snöröjningen ska skötas bättre kommande vintrar.

– Kommande driftavtal kravställer funktion men också frekvens vilket gör det lättare för oss att styra och få önskad kvalité, säger Tyra Wikström.