Flera läsare har reagerat på nya parkeringssystemet vid Farsta centrum. En som hört av sig är Robert Puusta som nu vill varna andra.

Han bor bara en och en halv kilometer från köpcentret vilket vanligtvis är en lagom sträcka för en promenad. Men den 27 november behövde han handla lite mer än vanligt och tog därför bilen till Farsta centrum.

Han berättar att han stod parkerad i exakt två timmar och fem minuter, med god marginal för att klara sig under de tre timmar som det brukar vara tillåtet att stå avgiftsfritt.

– Men när jag körde ut kom det upp en röd symbol på skylten som sa att jag skulle betala. Jag blev snopen något så förbaskat. Sedan såg jag att 6-7 bilar efter mig också skulle betala, minns han när vi ses vid Storforsplan där den ena av köpcentrets två stora utomhusparkeringar ligger.

Han betonar att det inte handlar om de 20 kronorna, utan om principen.

– När du kör in ska det stå tydligt vad som gäller, menar han.

Precis vid övergångsstället

Det finns faktiskt en skylt som informerar om att det är två timmar som gäller. Men Robert Puusta menar att den är för liten och sitter på fel plats.

– De har placerat den precis vid övergångsstället. Kommer det en fotgängare har du inte en chans att hinna läsa vad det står. Det säger sig självt, säger han.

Han har även invändningar vad gäller själva parkeringssystemet och menar att det kan vara tuff att hinna handla allt på två timmar, särskilt under pandemin då det ofta uppstår långa köer. Han ifrågasätter också tajmingen.

– Varför skulle de ändra det just inför jul när folk ska handla julklappar och behöver sina tre timmar? De kunde gott väntat till efter nyår eller åtminstone informera folk. Det är bra om folk får veta hur det ligger till, säger han.   

Fulla parkeringar skapar irritation

Hanna Strand är marknadsområdeschef på Stadsrum fastigheter som äger Farsta centrum. Hon förklarar i ett mejl att de gjort sitt yttersta för att nå ut med informationen via till exempel skyltar och hemsida. Hon skriver också att parkeringarna ofta är fulla, vilket skapar frustration.  

– För att våra parkeringsplatser ska vara tillgängliga för våra besökare har vi valt att erbjuda två timmars gratis parkering. Vill man får man givetvis stanna längre, men då tillkommer en kostnad, förklarar hon.