Resultatet i trygghetsmätningen visar att fler än i mätningen 2020 känner sig mycket trygga eller ganska trygga när de går ut ensamma på kvällen i sitt bostadsområde – även om skillnaderna är små. Det är fortsatt många Väsbybor som uppger problem med mörka områden, nedskräpning och klotter i sitt bostadsområde – 62 procent, jämfört med 63 procent år 2020.

Färre uppger att de har problem med exempelvis droghandel, bråk och ungdomar som stör ordningen. Även här är skillnaderna dock små.

– Resultatet i polisens trygghetsmätning visar att vi är på rätt väg med de insatser som kommun och polis gör. Vårt mål är att minska risken för att unga hamnar i kriminalitet och missbruk. Vi arbetar också vidare med att öka tryggheten i den offentliga miljön, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M) i ett pressmeddelande.

Första mätningen 2020

Polisen genomförde sin första trygghetsmätning 2020. Resultatet ska hjälpa polis och kommuner att utveckla trygghetsarbetet och mäta effekterna av de insatser som görs. I Upplands Väsby var det 822 invånare som besvarade enkäten.

Kommunen och polisen har en överenskommelse om att samverka kring trygghetsinsatser.

– Vi har utvecklat samarbetet och arbetar med fokus på tidiga insatser. Vi har i dag en gemensam lägesbild och arbetar utifrån våra ansvarsområden mot att öka tryggheten för Väsbyborna, säger Emma Rauf-Otworowski, kommunens trygghetssamordnare.