I en tid med hög arbetslöshet, krig i Europa och med rekordhöga kaffepriser är det mycket i våra liv som kretsar kring ekonomi. Inte minst inför ett så stort ekonomiskt beslut som att köpa en bostad. Priserna i Vaxholm är högre än förra året och marknaden har släppt lite. Men det är ändå ekonomin som är på köparnas priolista.
– Vi märker mer och mer att det ska vara inflyttningsfärdigt. Det är inte så många som vill renovera idag, säger Oskar Jansson, fastighetsmäklare på Mäklarhuset i Vaxholm.
Mäklaren Oskar Jansson får djupgående frågor om ekonomi från sina kunder.
Matilda Sveningsson
Trendvändning – Nytt är det nya
För några år sedan var det populärt med sekelskiftesvillor. Nu märker Oskar Jansson av att hus som är byggda under de senaste tio åren växer i populäritet.
– I en stark bostadsmarknad köpte man oftare med hjärtat än vad man gör i dagens marknad. Idag har den ekonomiska biten en större inverkan i ett beslut kring att köpa en bostad, säger han.
Nybyggda hus har ofta nya vitvaror, värmesystem och är bättre isolerade vilket kan skapa ett mer energieffektivt och delvis underhållsfritt hem i många år framöver. Att slippa tänka på renoveringar vid en inflytt och kunna prioritera annat har blivit allt mer populärt, berättar Oskar Jansson.
Mäklarnas kunder i Vaxholm ställer idag många frågor om den faktiska kostnaden att ha hus. De ställer mer djupgående frågor – och idag finns tid att få svar på frågorna då det tar längre tid att sälja hus.
Ekonomin gäller alla
Det är inte bara villaköpare som har ekonomin i åtanke. Även bostadsrättsköpare ställer mer djupgående frågor om ekonomi, till exempel om bostadsrättsföreningens ekonomi och om framtida eventuella utgifter och renoveringar. Oskar Jansson tycker att frågorna är bra och att det tänket är nyttigt att ha med sig, även när ekonomin blir bättre.
– Det är bra att veta vad man köper. Sen tror jag att folk kommer att köpa mer med hjärtat när det ekonomiska läget släpper och det ska man ju faktiskt göra om det känns helt rätt.
Mäklaren Emma Kellermalm märker av en viss oro.
Mehdi Bagherzadeh
Färre villor har sålts i Österåker
Det ekonomiska läget märks av även i Österåker. Mellan februari och april såldes 111 villor i kommunen vilket nästan är 20 procent färre än snittet under det senaste året, enligt siffror från Svensk mäklarstatistik som Newsworthy har analyserat.
Att färre villor sålts kan bero på en generell oro, tror fastighetsmäklaren Emma Kellermalm på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Österåker.
– Folk undrar vad som kommer att hända med han på andra sidan dammen till exempel.
Att köpare är extra intresserade av ekonomiska frågor är inget som är nytt för i år, utan det är något som det pratats om de senaste åren, menar Emma Kellermalm.
– Det är klart att det är lite ekonomisk oro. Man vet inte vad som ska hända med bostadspriserna och man tänker efter väldigt mycket.
Trots viss ekonomisk oro och ekonomiskt tänk i samband med bostadsaffärer är inte Emma Kellermalm orolig för bostadsmarknaden.
– Det kommer säkert reda ut sig! Det händer alltid saker i världen.