Värtans IK:s F11-lag, flickor födda 2011, är snart det största fotbollslaget för nioåriga flickor i hela Stockholm. Men de är redan nu det största laget bland de mindre klubbarna. Laget bildades för ungefär fyra år sedan och bestod då endast av sex spelare. Men via lappar på skolorna i närområdets anslagstavlor och mun till mun metoden växte laget på rekordfart.

I skrivande stund består laget av 43 spelare vilket gör det till ett av de största lagen i Stockholm för unga tjejer.

– Vi tror att det finns en poäng med många tjejer som tränar tillsammans. Många av dem har sina kompisar i laget. De har väldigt kul ihop och det har liksom spridit sig bland skolklasser. I flera skolor på Östermalm spelar alla tjejer i klassen som gillar fotboll i det här laget, säger lagets huvudtränare Jonas Konstantinov.

Eira Gardner har tränat med laget nästan sedan starten och att de har roligt tillsammans håller hon med om.

Vad är det som är roligt?

–  Att träffa många kompisar, säger Eira Gardner.

Eira är målvakt och hon deltar mer ofta än sällan på alla veckans träningar.

– Jag spelar jättemycket fotboll och vill träna så mycket jag kan. Jag tränar alla gånger vi kan träna, säger hon.

 

Greta Wirström har även hon spelat länge i laget och hon trivs bra både med tränarna och med lagkamraterna.

–  Jag gillar att alla är väldigt snälla och att jag lär mig väldigt mycket. Just nu håller vi på att göra finter och sånt, säger Greta Wirström.

Något som enligt huvudtränaren Jonas sticker ut från andra klubbar är att de satsar på en varierad träning som inte enbart innefattar övningar med fotboll.

–  På onsdagar efter träningen har vi haft en halvtimmes taekwondo. Smidighet och vighet är bra när man spelar fotboll, Zlatan har tränat taekwondo i 25 år. Och i höstas hade vi terränglöpning. De tränar så brett som möjligt i de här unga åren. Det är sådant som gör att man inte tröttnar, säger Jonas Konstantinov.