En man med hjärnskador som måste sondmatas bedömdes inte som tillräckligt funktionsnedsatt.

En kvinna som inte kan röra sig och inte ens kan sitta upp är inte heller tillräckligt funktionsnedsatt.

Åtminstone inte enligt Österåkers kommun som allt oftare uppmärksammas för sin hantering av funktionsnedsatta, inte minst ärenden kring Lagen om stöd och service till vissa funktionsnedsatta, LSS.

I år har flera fall uppmärksammats av media, och de är inte de första.

Kraftig ökning

Redan för två år sedan, 2021, kunde Mitt i avslöja att antalet LSS-ärenden som överklagats till Förvaltningsrätten ökat kraftigt åren 2017-2021, jämfört med femårsperioden innan.

Samtidigt fick fler också rätt mot kommunen, vilket i bästa fall kan tolkas som att kommunen blivit sämre på att tolka lagen som är till för att stötta och hjälpa personer med grava funktionsnedsättningar.

Dåvarande socialchefen i Österåker, Susanna Kiesel, hävdade då att kommunen inte blivit strängare i sina beslut, men att man däremot uppmanar den som känner sig felbehandlad att överklaga.

”Dyra” insatser

Men det var bara halva sanningen. Redan 2013 avslöjade TV4:s Kalla Fakta att Österåkers kommunen anlitat konsultföretaget Kommunlex som vägleder kommuner hur de kan spara in på LSS-kostnader.

”Det är en förhållandevis liten grupp som äter upp mycket pengar”, sa företagets vd då i Kalla Faktas hemliga inspelning.

Och helt nyligen kunde SVT Nyheter Stockholm avslöja att Österåkers kommun fortsatt att anlita Kommunlex i mer än tio års tid, sedan 2012.

Mitt i har granskat femton LSS-ärenden som överklagats av Österåkersbor i åldern 7-57 år, och som avgjorts av förvaltningsrätten under 2023.

Kommunen underkände funktionshindrade

I tre av fallen fick de rätt mot kommunen. I två av dessa bedömde Österåkers kommun att personerna inte alls omfattades av LSS, men det gjorde förvaltningsrätten.

Det ena fallet rörde en man som inte ens kan äta själv utan måste sondmatas efter att ha fått en hjärnskada i vuxen ålder. Enligt läkares och psykologs bedömning är hans funktionsnedsättningen varaktig.

I det andra fallet beskrivs en "helt rullstolsburen” kvinna som har en sjukdom som gör att hon varken kan röra sig eller sitta upp.

I det tredje fallet ville kommunen dra in den personliga assistans man tidigare beviljat till ett barn.

Förvaltningsrätten beslutade att låta barnet behålla assistansen i väntan på ett slutligt beslut i domstolen. Österåkers kommun valde då att överklaga detta, men nekades prövningstillstånd av Kammarrätten.

LÄS ÄVEN:

Socialdirektören: ”Kostnaden aldrig en faktor”

Stöd till Charlotte dras in efter 25 år