Enligt statistikmyndigheten SCB:s senaste siffror har antalet invånare i Österåker passerat 48 000. Siffrorna för november 2021 som släpptes sent i december visar att antalet Österåkerbor då var 48 008.

– Vi är såklart stolta över att vara en så attraktiv kommun. Som jag ser det medför det till att vi kommer få fortsätta att arbeta för att få bibehålla och utveckla vår kvalitet som kommun, säger kommundirektör Staffan Erlandsson.

Ökning med över tusen

Från januari till november 2021 ökade antalet invånare med 1 423 personer, motsvarande 3,1 procent. Kommunens strategiska läge, med närhet till både skärgård, natur och grannkommuner gör den mer attraktiv att flytta till menar Staffan Erlandsson.

– Vi måste fortsätta arbeta strategiskt med ständiga förbättringar för att bevara småstadskaraktären samtidigt som det finns områden som utvecklas, säger han.

Så stor är kommunen om tio år

Antalet invånare fortsätter stadigt att öka i Österåker och enligt prognosen kan befolkningen öka med cirka 30 procent, till omkring 62 000, under de närmsta tio åren.

– Befolkningen är den viktigaste delen av kommunen och att fler väljer att bosätta sig här ser vi bara som positivt, säger Staffan Erlandsson.

– Det innebär stora möjligheter för Österåkers kommun. Flera olika nya verksamheter kan börja etablera sig här, nya skolor öppnas och till sommaren öppnar vår nya multiarena. Vi kommer göra stora satsningar på ökad kvalité för kommuninvånarna.

Kommunens vision är att "med kvalitet, trygghet och valfrihet i fokus skapa en hållbar framtid och vara möjligheternas skärgårdskommun".