Östermalmsgrillen har funnits på Östermalmstorg i någon form sedan 1986.

Ägaren Garabet "Garo" Malki har gått från att sälja korv i en låda till att erbjuda hamburgare lagade från grunden som uppmärksammats av flera av Sveriges kända profiler.

Även moset och kebaben som serveras görs på plats.

– Jag har aldrig nöjt mig, har alltid velat utveckla min verksamhet. Omständigheterna har varit tuffa ibland, men mina kunder har hela tiden gett mig styrka att fortsätta, säger han.

Måste rivas i vår

Sedan flera år tillbaka har grillen en inomhusficka där kunder kan värma sig på vintern och en liten uteservering om somrarna. Men framtiden på torget är osäker. Efter många turer fram och tillbaka fick grillägaren en anmodan den 10 mars i år, där det står att verksamheten på egen bekostnad måste avlägsnas från torget senast den 31 maj.

Upprustningen av Östermalmstorg har varit känd sedan länge, även om det funnits diskussioner om hur det nya ska se ut. Senast förra veckan skrev Mitt i om oppositionens synpunkter på det nya torget.

Bengt Stenberg, avdelningschef på trafikkontoret, säger att han förstår att beslutet känns tufft för Garbet Malki.

– Jag har full respekt för att det här är jobbigt för honom. Som en del i helhetsgreppet vi tar på Östermalmstorg ska vi jobba med en helt ny beläggning, vi måste även komma åt ledningar som ligger under marken. Då måste vi plocka bort kiosken.

Tråkig sida av myntet

Bengt Stenberg menar att gestaltningen som trafikkontoret har presenterat, och som trafiknämnden beslutat om, är den bästa för torget. Så småningom ska den även upp i kommunfullmäktige.

– Det kan kännas lite hårt men det är inte av illvilja, vi behöver komma i gång. Tanken är ju att vi äntligen ska få det här sammanhängande torget på nytt.

Garabet Malki har alltjämt hopp om att planerna för hans verksamhet ska förändras.

– Det skulle vara en djup sorg för mig att riva grillen. Jag har sedan tidigare tusentals underskrifter från människor som vill ha mig här. Staden gjorde en enkätundersökning förra året där Östermalmsborna fick tycka till om torget. Där framgick det att många tycker att grillen skapar trygghet och vill ha den kvar.

Byta plats

Som en del av torgets upprustning ska staden förbereda marken för en mindre restaurangbyggnad.

Bengt Stenberg säger att det i trafiknämnden har beslutats om en framtida undersökning för att se om en ny kiosk kan uppföras.

– Där har vi inga svar än. Men i nuläget försöker vi hitta en lösning för kiosken.

Garabet Malki säger att han är villig att anpassa sig om han står kvar.

– Det här är en historisk kiosk. Jag har bra kontakt med polisen och alla skolor i närheten, vi ger torget en trygghetskänsla. Hela Östermalm kommer att förlora så mycket om vi försvinner.

Bengt Stenberg uppger att de undersöker möjligheten att kunna flytta grillen till en annan del av staden, helst på Östermalm.

– Jag vet att han har en omtyckt kiosk och att många tycker den är ett trevligt inslag. Det här är den tråkiga sidan av myntet, det förstår jag att man tycker.