Som Mitt i rapporterade förra veckan stänger klädbutiken Gina Tricot och second-handbutiken Myrorna i Jakobsberg centrum till hösten.

– Vi har jobbat rätt länge med butiken i Jakobsberg och vidtagit åtgärder men nu ser vi att det inte går längre, berättar Caisa Ingemarsdotter, chef för försäljning och varuförsörjning på Myrorna.

En för stor lokal i relation till omsättningen är den största anledningen enligt henne. Men fler butiker som lämnar och att besökarna har blivit färre är andra faktorer.

– Det blir utmaningar när stora kedjor, som H&M, behöver stänga.

Även för Gina Tricots del har det handlat om lönsamheten, eller bristen på det. Vd:n Ted Boman skriver i ett mejl till Mitt i att klädkedjan årligen ser över sina butiker och dess kundflöden:

"Vi har en längre tid försökt hitta en lösning för Jakobsberg men tyvärr har vi inte funnit en lösning som passar".

Butikschefen Emma Wessman pekar på pandemin och ökad näthandel som två orsaker till stängningen.

– Man måste kunna återhämta sig fort och vi har inte kunnat göra det så fort som vi behövt. Det känns jättetråkigt, vi har en stark kundkrets med många stammisar, säger hon.

"Vi kämpar"

Mitt i rapporterade förra året om flera verksamheter som fick klappa igen: Klädjätten H&M, Coop samt restaurangerna Tastys, Burger King och Matadoren.

Att verksamheter försvinner kan sätta en törn på de ställen som blir kvar. Som på den nyöppnade restaurangen Babas Burgers.

– Vi kämpar på, men det är få kunder. Jämfört med våra andra restauranger ligger vi lågt i Jakobsberg, berättar Medhat Gerges, som även tror att det kan finnas konkurrens med Babas restaurangen i Stockholm Quality outlet.

– Om man bor här och det inte finns så många butiker i centrum så åker man till andra ställen.

En bild som smyckesbutiken Mazino´s Jewellery delar.

– Överallt stänger det, snart kommer det inte finnas något kvar här. När Gina Tricot var öppet så kom det ofta kunder därifrån till oss, det är klart man är orolig nu, säger butikschefen Mizo.

För höga hyror

Många av de handlare Mitt i har pratat med i gallerian tycker samma sak; hyrorna är för höga.

När konditoriet Sans rival behövde stänga i mars handlade det om att lokalen var i stort renoveringsbehov. Men ägaren vittnade också om att Citycons hyror var höga.

– Det här är som vårt barn, men hur ska vi överleva när de bara ökar hyran?, sa en av ägarna till Mitt i.

Butikschefen Mizo håller med.

– Antingen kommer de behöva köpa ut mig eller halvera hyran. Hyrorna är allt för höga för det lilla de (Citycon reds.anm) gör.

Centrumchefen Marié Rytting på Citycon håller inte med. Hon menar att hyrorna ligger på en marknadsmässigt rimlig nivå.

– Men är det så att man inte tycker att villkoren är rättvisa har hyresgästen all rätt på sin sida att göra nya förhandlingar med oss med nya villkor.

Och då är ni med på att kunna sänka hyran?

– Det handlar om varje hyresgäst respektive avtal, men vi välkomnar att man har en förhandling med oss.

Satsar hårt

Enligt Rytting har pandemin slagit hårt mot centrumet, särskilt inom modebranschen där näthandeln utökat.

Samtidigt ser hon positivt på Jakobsberg centrums framtid.

– Vi jobbar stenhårt med utvecklingen för centrumet. Just nu fräschar vi upp gallerian och har långtgående dialoger med två aktörer för Coops gamla lokal, mer kan jag inte säga nu. Vi vill satsa vidare.

Flera butiker har försvunnit, tror du att Jakobsbergsborna ser att ni "satsar"?

– Det är tråkigt om man uppfattar det som att vi inte satsar. Men man får ha i beaktande att vi började komma igång igen efter pandemin i början av året. Men vi hoppas få slå på den stora trumman om en liten stund.

https://www.mitti.se/nyheter/jakobsbergsbon-har-gar-det-utfor/repvhz!uN1qRWwpNaRcj70EtVYzkw/