Gamla Domänverket, ett enormt kontorshus i tegel, ligger inbäddat bland tallar och snår och har utsikt över Brunnsviken.

Staten behövde inget bygglov då, 1970, men i efterhand har Solna stad konstaterat att kåken fick en "alltför påträngande placering" i de natursköna omgivningar som tillhör nationalstadsparken.

De senaste åren har det filats på nya användningsområden, som äldreboende eller lägenheter.

Men det blir något helt annat: Ett nationellt cybersäkerhetscentrum, NSCS, där aktörer som Försvarsmakten och Säpo ska hantera cyberattacker.

Kontoret töms nu på sina sista hyresgäster.

Hunddagis uppsagt

Intill det blivande centret ligger Gröna villan. Det är ett gammalt trähus som försvaret inte lär ha någon större nytta av, men som tillhör tomten.

Mastiffblandningen Brenda kommer fram och nosar när Mitt i hälsar på. Här driver Nina Holm Hellgren och Elin Lindquist sedan 2019 ett hunddagis.

– Villan är fantastiskt och läget kan inte bli bättre, här stör vi ingen och hundarna kan låta och leka, säger Elin.

Men den siste september måste de ut sedan de blivit uppsagda av nya hyresvärden, statliga Fortifikationsverket.

– Staketen hamnar på fel sida om huset, det är grunden för vår uppsägning. Sen får vi inte reda på så mycket mer eftersom de hänvisar till sekretess, säger Nina.

I planeringsfasen

Exakt hur fastigheten kommer att avgränsas eller säkerhetsanpassas är oklart.

"Ambitionen är att fotgängare och cyklister inte ska påverkas i någon större utsträckning", skriver Fortifikationsverkets presskontakt Johanna Holst i ett mejl till Mitt i där hon betonar att de ännu är i planeringsfasen.

Huruvida det blir ett skyddsobjekt svarar NSCS att det är för tidigt att säga, med tillägget att lokaler som används för denna typ av verksamhet ofta är det.

Får kringgå staden

Nina Holm Hellgren tar ut Brenda bland vitsipporna. Den lilla vägen mellan kontorshuset och Gröna villan liksom tennisbanan kommer att stängas av för allmänheten, bekräftar Fortifikationsverket.

– Det är så många som berörs – Bergshamraborna, djur och natur. Nationalstadsparken är skyddad och området en viktig spridingslänk, det står i detaljplanen, säger Nina.

Oron delas av många Bergshamrabor. Tidigare i vår bjöd Socialdemokraterna in till ett möte. Men även om staden vill skydda området är det är inte säkert att de har något att säga till om – det finns en specialregel som rör just bygglov för totalförsvaret.

– I praktiken blir det här inte en fråga för byggnadsnämnden i Solna utan för länsstyrelsen. Vi är helt enkelt osäkra på hur det kommer att handläggas och vi delar invånarnas oro för omgivningarna, säger Magnus Persson (C), vice ordförande i byggnadsnämnden.

"Ett dråpslag"

För Nina Holm Hellgren och Elin Lindquist tickar klockan. Det gäller att hitta en ny lokal om de inte ska tvingas lägga ned. Men speciella djurskyddsregler för hunddagis försvårar jakten samtidigt som hundägare börjat droppa av på grund av uppsägningen.

– Det känns fruktansvärt sorgligt. Vi har lagt ned extremt mycket pengar, jobb och tid och kämpat oss igenom en pandemi. Nu det här dråpslaget, säger Nina och fortsätter:

– Självklart är försvaret jätteviktigt, men varför just i nationalstadsparken? När vi frågat Fortifikationsverket hänvisar de bara till att det är hemlighetsstämplat. Visar inte det hur dåligt det passar i ett friluftsområde där allmänintresset är så stort?

Planerad inflytt för NSCS är under 2027.