Det var i början av februari som en ordningsvakt på pendeltågsstationen i Upplands Väsby skulle ingripa mot en man efter en ordningsstörning.

Men mannen, som är i 20-årsåldern, angrep enligt åtalet i stället ordningsvakten, drog ner honom på golvet och slog och sparkade honom i huvudet och på kroppen.

Ordningsvakten ska därmed ha "orsakats smärta, svullnader, blånader och hudavskrapningar".

Fängelse i sex månader

Åklagaren åtalar mannen för grovt våld mot tjänsteman, ett brott som kan ge lägst sex månaders fängelse. "Brottet bör bedömas som grovt då gärningen innefattat våld av allvarligt slag och/eller annars har varit av särskilt hänsynslös art", skriver åklagaren i stämningsansökan.

Som bevisning anför åklagaren förhör med den misstänkte och ordningsvakten, samt två vittnen. Även rättsintyg och fotografier på skadorna finns med bland bevisen.

Mannens advokat kommenterar anklagelserna så här:

 – Min huvudman vidgår händelseförloppet och medger att han utdelat slag och han är djupt ångerfull, säger mannens ombud, advokat Leutrim Kadriu.

I övrigt vill ombudet inte lämna någon mer detaljerad redogörelse kring hans klients inställning, om händelseförloppet eller varför han agerade som han gjorde.

Leutrim Kadriu vill inte föregå den rättsliga prövningen.

– Vi kommer utveckla hans inställning närmare i samband med huvudförhandlingen.

Förnekar eller erkänner din klient brott?

– Det kan jag för närvarande inte säga, svarar Leutrim Kadriu.