Kritisk. Per Janse från Nätverket Ör befarar ökad trafik och förstörda grönområden om staden går vidare med ett medium- eller maximiscenario. Foto: Alexander Kuronen

Örbor kritiska mot byggplaner

Stadens exploateringsplaner skakar om Ör. "Fruktansvärt", säger Per Janse från Nätverket Ör om att bygga hundratals nya bostäder i stadsdelen. Man måste se helheten, svarar Johan Storåkers (L).

  • Publicerad 08:15, 24 jun 2022

Min retoriska fråga till de som vill hålla nere exploateringsgraden är: Hur ska ishallen betalas?

Förändring väntar Ör. Som Mitt i Sundbyberg berättat ligger nu ett förslag med tre nivåer av exploatering för Råsta-Örvallen på bordet.

Kronjuvelen, en ishall i två plan, placeras centralt i området liksom torg och nya gator.

Men motståndet växer. Det blev blev bitvis hätsk stämning under förra veckans samrådsmöte i Örskolans matsal.

– Det kokar. Folk värnar ju om Ör, det är ett jättefint och lummigt område, säger Örbon Per Janse som är med i Nätverket Ör.

"En hiskelig stöt"

Nätverket ser flera problem.

– Att bygga 400 eller 700 bostäder vore en hiskelig stöt för lilla Ör och skulle innebära ökad trafik som det inte är planerat för. Medium- och maximialternativen skulle vara fruktansvärda. Det handlar om att få väck de två alternativen.

De vill också att den föreslagna ishallen flyttas till Madendalen – och kräver att Sundbybergs politiker visar korten.

– Det är valår och det naturliga kravet är att partierna tar ställning i frågan så att folk vet var de står, säger Per Janse.

Kultur- och fritidskommunalrådet Johan Storåkers (L) som deltog i mötet, säger att han inte bestämt sig för vilket av de tre alternativen han själv förordar.

Kan du förstå motståndet i Ör?

– Det var mycket negativt från de Örbor som var med på mötet och jag har djup respekt för deras åsikter. Men som politiker måste man ta hänsyn till helheten.

Idén är att ishallen, som kan kosta uppåt en halv miljard kronor att bygga, ska finansieras av markförsäljningar för bostadsbyggande.

– Så min retoriska fråga till de som vill hålla nere exploateringsgraden är: Hur ska ishallen betalas? säger Johan Storåkers.

Så ingen ishall om staden väljer miniminivån?

– Det blir svårt med finansieringen då. Det skulle kunna vara ett alternativ att sprida exploateringen i flera stadsdelar, men det får man i så fall utreda vidare.

Samråd pågår fram till den 21 augusti. Den 16 augusti hålls ytterligare ett möte i Örskolan.

Johan Storåkers (L) och Per Janse i ordväxling på samrådsmötet om Råsta-Örvallen. Foto: Alexander Kuronen

42-782 bostäder

Minimiscenariot: Cirka 42 bostäder i befintliga byggnader, idrottsanläggningar, dagvattendammar, pumpstation, gator, torg och park.

Mediumscenariot: Som ovan plus ytterligare fyra nya kvarter med bostäder, verksamheter och service. Scenariot omfattar cirka 402 bostäder.

Maximiscenariot: Ytterligare fem bostadskvarter, totalt 782 bostäder. Befintlig rackethall flyttas.

Visa merVisa mindre

Maximiscenario. Så här mycket kan området komma att bebyggas som mest. I scenariot ingår 782 nya bostäder. Foto: Sundbybergs stad

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu blickar krögarna framåt: "Kul med mycket att göra igen"

Nyheter Gästerna återvänder till kroglivet Den första sommaren på två år helt utan restriktioner är i full gång. Hungriga gäster har börjat hitta tillbaka till restaurangerna i Solna och Sundbyberg, samtidigt spås nya orosmoln.fredag 5/8 13:30

Snart dags för Bergshamra Pride

Nyheter Tillbaka efter pandemiuppehållet Efter en vecka av Stockholm Pride kan Solnaborna snart njuta av ännu en parad, nämligen sin egen. Lördagen 27 augusti arrangeras Bergshamra Pride på nytt efter inställda firanden under pandemiåren.fredag 5/8 13:15

Nya bilder: Här sprängs för nya t-banan till Solna

Nyheter Mitt i tittar in i arbetstunneln vid Arenastaden Om sex år ska man kunna ta tuben till Arenastaden. Då måste berg sprängas, och inte bara för spårtunnlarna. Mitt i svängde förbi Dalvägen där en 310 meter lång arbetstunnel tar form.torsdag 4/8 16:00