I år införs sommarkollo genom ett samarbete med Sundbyberg. 60 barn i Solna får möjlighet till ett par veckors vistelse i skärgårdsidyllen.

Det är Unga Örnar som efter en upphandling med Sundbybergs stad fått uppdraget att driva kollot.

I Solna är kritiken från oppositionen hård.

Solna ska göra egna upphandlingar, inte åka med på andras, anser Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna som gemensamt anmält Solna stad till Konkurrensverket för misstänkt upphandlingsbrott.

– I stället för att upphandla driften av kollot rundar man lagstiftningen och ger uppdraget till en vänförening till Socialdemokraterna. Olämpligt och väldigt tveksamt juridiskt, menar Lars Rådén (M).

Unga Örnar beskriver sig på sin hemsida som partipolitiskt obunden, men oppositionen påpekar att föreningens ordförande är socialdemokratisk och kallar den en "socialdemokratisk plantskola".

En tredje punkt gäller priset.

– De rödgrönas sommarkollo är en riktigt dålig affär med ett dygnspris på 1 667 kronor per barn. Som jämförelse betalar Nacka och Stockholm knappt tusen kronor per dygn för kollot på Barnens ö, säger Lars Rådén.

"Inga konstigheter"

Sandra Lindström (V), ordförande för kultur- och fritidsnämnden tar kritiken med ro och säger att det inte är tal om något upphandlingsbrott

– Nej, såklart inte. Unga Örnar har vunnit en upphandling i Sundbyberg om att bedriva kollo, så det är by the book. Att man ingår samarbete med kommuner om alla möjliga saker, inklusive sommarkollo, är inga konstigheter.

Hon ser ingen risk för politisk påverkan.

– Unga Örnar har varit separerat från Socialdemokraterna i 90 år.

Vad gäller priset säger Lindström att det förstås kostar när Sundbyberg får sköta det administrativa åt Solna, men att pengarna för kollot är välinvesterade.