En nedläggning av skolan vore negativ för befintliga och framtida elever i området, men också för det kringliggande lokalsamhället, skriver Socialdemokraterna i en protokollsanteckning i utbildningsnämnden.

Redan i dag saknas mycket kommunal service i området, och många boende upplever en känsla av bortglömdhet som riskerar att förvärras av en nedläggning, resonerar S, V och MP.

Dessutom bör långa resvägar för eleverna vägas in, liksom risk för splittrade sociala sammanhang, anser de.

– Det är oseriöst att på bara ett par dagar avfärda att driva skolan vidare med tanke på konsekvenserna en nedläggning skulle få för de berörda i ett område med 500 barn i skolåldern. Det är inte rimligt att Rotsundas barn och föräldrar ska betala för att det finns tomma skolplatser i andra kommundelar, säger Anton Lindgren (S), oppositionsråd.

Kanske värt att köpa tillbaka lokalen

Oppositionen lyfter också möjligheten att köpa tillbaka skollokalen, som kommunkoncernen sålde så sent som 2018 till privata fastighetsägaren SBB.

Med tanke på rådande läge på fastighetsmarknaden, i synnerhet för samhällsfastigheter, bör möjligheten att köpa tillbaka fastigheten övervägas, tycker S, V och MP.

– Den här situationen visar på vilka konsekvenserna kan bli när man säljer ut verksamheter och lokaler för den kommunala kärnverksamheten. Just nu köper andra kommuner tillbaka kommunhus och verksamhetslokaler till väldigt bra priser. Det tycker vi är värt att undersöka när det handlar om den enda skolan i ett ganska isolerat område, säger Anton Lindgren.